Premierul Emil Boc a declarat ca cifrele prezentate de INS arata ca in trimestrul doi Romania a avut crestere economica si ca situatia ar fi fost si mai buna daca nu erau inundatii si decizia Curtii Constitutionale, transmite Mediafax.
La finalul intalnirii pe care a avut-o, vineri, la Ministerul Muncii, cu reprezentatii patronatelor, Boc a fost intrebat de jurnalisti daca Romania a inregistrat in trimestrul doi o crestere economica.

"Invit sa ne uitam la cifrele oficiale prezentate de catre Institutul National de Statistica. Acest institut ne-a aratat ca in trimestrul doi am avut o crestere economica pentru prima data in raport cu ultimele trimestre. Este un prim semn si vom vedea daca el se va confirma si in perioada urmatoare. Productia industriala am vazut ca este in crestere si cunoaste una dintre cele mai bune rate din UE. Sunt cateva semne. Eu sunt insa un optimist moderat si astept si datele viitoare", a raspuns Emil Boc.

In opinia premierului, cresterea economica se datoreaza masurilor de restructurare si reformare a statului luate de Guvern.

"Din perspectiva cheltuielilor bugetare, analiza pe sapte luni ne arata ca, potrivit cu ceea ce ne-am angajat, cheltuielile cu personalul sunt in scadere, cu asistenta sociala, la fel, numarul posturilor din sectorul bugetar este in scadere, veniturile au inceput sa creasca putin la bugetul de stat, potrivit executiei afisate pe site-ul Ministerului Finantelor, cheltuielile materiale sunt si ele reduse, cu mentiunea ca la nivel local inca din nefericire sunt in crestere, deci sunt semne ca programul de restructurare si de reforma a statului pe care l-am demarat incepe sa-si atinga obiectivele”, a spus Emil Boc.

Seful Executivului a afirmat ca, anul viitor, potrivit analizelor CE si FMI, se preconizeaza o crestere intre 1,5 si 2%.

Totodata, premierul a subliniat ca situatia economica era si mai buna daca anumiti factori, independenti de vointa Guvernului, nu ar fi avut o influenta negativa.

"Daca n-ar fi fost problemele legate de inundatii si mai ales de majorare a TVA, datorita deciziei Curtii Constitutionale, am fi stat si mai bine", a conchis Boc.

Curtea Constitutionala a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, astfel incat Executivul a decis, pentru cresterea veniturilor bugetare, majorarea TVA de la 19% la 24%.

Produsul Intern Brut in serie ajustata a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, dar ramane pe scadere semnificativa comparativ cu perioada similara din 2009, astfel ca economia s-a contractat in primele sease luni cu 1,5%, potrivit datelor semnal publicate de INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri