Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va inregistra crestere economica anul viitor, in 2010 trendul fiind incert din cauza majorarii TVA si ca nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru ca tot ce se imprumuta se duce in cheltuiele de consum.
"Este clar ca vom intra pe crestere economica in mod cert incepand de anul viitor, dar este de vazut daca se va mentine trendul de crestere al trimestrului doi si in trimestrul trei si patru avand in vedere cresterea TVA. Daca nu se introducea cresterea TVA, cu certitudine si trimestrele trei si patru ar fi fost cu crestere. Asa exista o incertitudine. Trimestrul doi, cand TVA nu a fost marit, a aratat o prima crestere de plus 0,3% fata de trimestrul unu", a declarat Traian Basescu in timpul unei intalniri cu ambasadorii romani, potrivit Mediafax.

El a apreciat ca situatia economica este afectata de criza economica modiala, Romania fiind afectata mai mult decat au estimat specialistii si chiar FMI in faza initiala.

"Dar este imbucurator ca in ultimele luni productia industriala creste, exportul creste, avem o crestere de 5,9% in trimestrul doi fata de trimestrul doi al anului trecut, agricultura, de asemenea, pe primele sase luni are o crestere de 0,7% fata de anul trecut, constructiile insa sunt la -8,9% fata de anul trecut", a continuat el.

Totodata, seful statului a apreciat ca "problema de fond" este in bugetul de stat. "Nu vreau sa va aduc intr-o zona politica dar realitatea trebuie stiuta pentru ca va vizeaza. In 2007 si 2008 era veselia cresterii salariilor si a pensiilor. Cand s-au marit salariile corpului diplomatic am atentionat ca nu sunt resurse, ca si cand s-au dublat pensiile. Acum avem niste deficite uriase atat in zona cheltuielilor cu salariile si un deficit urias la fondului de pensii. Anul viitor deficitul fonului de pensii va fi 3,2 miliarde de euro si al fondului de somaj alte 600 milioane euro si cheltuielile pe care trebuie sa le acoperim de la sanatate. Deficitul anului viitor de 4,4% din PIB, circa 6 miliarde, va trebui indreptat numai catre cheltuieli de functionare. Daca anul asta am imprumutat 9 miliarde, la anul vom imprumuta 6 miliarde pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si a cheltuielilor sociale", a explicat Basescu.

El a reiterat solicitarea facuta Guvernului de a lua masuri de reducere a cheltuielilor sociale. "Cresterea de 1-2% estimata de FMI pentru anul viitor pleaca de la aceasta premisa, ca banii pe care ii imprumutam ii ducem la consum, deci nu avem resursa investitionala. Eu nu pot pune in aplicare, pot doar sa cer Guvernului sa reduca cheltuielile sociale pentru a crea un spatiu macar de 1-2 miliarde bani pe care sa-i imprumutam dar sa-i ducem in investitii. Dumneavoastra sunteti veniti in vacanta si va veti intoarce la post, nu va lasati pacaliti de atomsfera televizata. Nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru ca tot ce imprumutam se duce in cheltuiele de consum", a mai spus seful statului.

De asemenea, presedintele a afirmat ca anii trecuti s-au inregistrat deficite, iar "banii nu s-au dus in investitii pentru ca nu a construit nimeni autostrazi in 2008, s-au dus tot in consum si pentru a sustine cheltuielile electorale".

"Pentru cei care veti fi intrebati, trebuie sa stiti ca raspunsul dumneavoastra despre Romania trebuie sa fie: Romania trebuie sa-si continue programele de ajustare a cheltuielilor bugetare. Au fost 2007-2008 cand politicienii au spus, cu bani de la buget ne cumparam voturile, dar acum cineva trebuie sa plateasca. Guvernul in functie trebuie sa readuca cheltuileile de consum ale Romaniei la nivelul resurselor pe care Romania le genereaza, nu putem sa impingem pana dincolo de limitele rezonabilului cheltuielile de functionare din imprumuturi. Trebuie sa venim la nivelul la care sa functionam cu banii pe care ii producem si ce imprumutam sa ducem in investitii. Stiu ca asta e foarte dureros pentru oamenii politici, dar s-a ajuns la momentul la care oamenii politici care sunt in responsabilitate in momentul de fata pe de o parte trebuie sa spuna romanilor unde suntem, ce se intampla cu noi, de ce imprumutam bani si ce trebuie facut", a conchis presedintele Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri