Dragos Doros, director in cadrul Ministerului de Finante sustine ca autoritatile lucreaza la un proiect de act normativ privind unificarea bazelor de date privind contributiile sociale, taxele si impozitele si care va permite ca toate platile sa se faca intr-un cont unic, incepand cu 1 ianuarie 2011, scrie Mediafax.
Reprezentantul Ministerului Finantelor Publice (MFP) a declarat, in cadrul unei dezbateri privind Ordonanta 58/2010, ca institutia lucreaza la un proiect de act normativ care va crea o singura baza de date pentru declaratiile privind contributiile sociale, impozitele si taxele si un cont unic in care sa se faca platile.

In acest context, reprezentantii mediului de afaceri din Romania prezenti la dezbatere au sugerat sa se abroge OUG 58, avand in vedere ca in cateva luni va exista sistemul fiscal integrat de impozite, taxe si contributii, care va permite depunerea unei singure declaratii si efectuarea unei singure plati pentru toate contributiile, putand astfel elimina haosul creat de aplicarea ordonantei.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca Guvernul va modifica saptamana viitoare normele de aplicare a OUG 58/2010 privind contributiile aferente drepturilor de autor, astfel incat angajatorul, si nu cetateanul sa fie obligat sa depuna declaratiile si sa achite contributiile.

"Un act normativ pentru modificarea ordonantei de urgenta si normelor de aplicare a fost discutat intr-o prima lectura miercuri, in sedinta Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar saptamana viitoare modificarile vor fi adoptate intr-o noua sedinta a Executivului", a afirmat Borbely.

Si vicepremierul Marko Bela spunea ca Guvernul va corecta in zilele urmatoare situatia, prin modificarea ordonantei si a normelor de aplicare a acesteia. El preciza ca modificarea celor doua acte normative a fost convenita, miercuri, in sedinta Guvernului, iar saptamana viitoare Executivul va adopta modificarile.

"Au avut dreptate cei care au sesizat aceasta birocratie exagerata si, mai ales, cei care au protestat impotriva responsabilizarii beneficiarilor. Vom corecta acest lucru zilele urmatoare. Esenta ar fi sa simplificam birocratia in legatura cu aceste declaratii si inregistrari si, mai ales, ca angajatorul sau firma, sau sursa venitului respectiv, la care se refera aceasta ordonanta, sa fie responsabila pentru plata taxelor, si nu beneficiarul, asa cum se procedeaza si in legatura cu salariile", a mai spus Marko Bela.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara, in 28 august, ca ar trebui sa se impoziteze unitar toate veniturile si sa se achite contributiile aferente. El preciza ca mecanismul de plata trebuie simplificat, aratand ca pana in 25 septembrie va fi gata site-ul eRomania, "ca sa aiba fiecare cetatean posibilitatea de a plati de acasa - sau, daca nu are posibilitatea, ca nu are Internet sau nu se pricepe - atunci sa mearga la un singur ghiseu si sa plateasca la un singur ghiseu toate darile catre stat".

Ministrul Muncii declara, in 26 august, ca pana la sfarsitul lunii septembrie Ministerul Comunicatiilor va face posibila plata on-line a contributiilor pentru veniturile de natura profesionala prin portalul e-Romania.

Seitan reamintea atunci ca declaratiile pentru contributiile aferente veniturilor de natura profesionala se pot transmite prin Posta, iar banii pot fi virati in conturile Agentiilor judetene de ocupare si a Caselor de pensii, pentru a fi evitate cozile de la ghisee.

Ministrul preciza ca termenul pana la care trebuie finalizat acest lucru este 25 septembrie, el adaugand ca declaratiile nu trebuie sa fie depuse lunar, acest lucru fiind necesar doar acum, iar din lunile urmatoare se vor face doar corectii daca apar schimbari.

El adauga ca penalizarile se vor da din momentul in care sistemul va fi pus "pe picioare" si va functiona, interesul in acest moment fiind fiind ca oamenii sa vina si sa-si achite contributiile.

Ministrul mai arata ca a dat o circulara prin care a cerut reprezentantilor Casei de pensii si Agentiilor de ocupare sa nu penalizeze persoanele care nu au reusit sa depuna declaratiile pana in 25 august.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri