Senatorii au respins astazi cu 35 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si o abtinere ordonanta de urgenta privind trecerea Inspectoratului de Stat in Constructii in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, scrie Mediafax.

Prin Ordonanta de urgenta 44/2010 privind trecerea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului se aproba trecerea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, din subordinea Guvernului si coordonarea primului-ministru, in subordonarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

ISC ar fi urmat, potrivit ordonantei, sa fie finantat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Ordonanta de urgenta a fost criticata, in cadrul dezbaterilor, de senatorii din opozitie.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a aratat ca aceasta ordonanta supune plenul Senatul la un examen de maturitate in ceea ce priveste abordarea institutionala.

El a sustinut ca senatorii au fost dezinformati atunci cand li s-a spus ca activitatea precumpanitoare a ISC este sa monitorizeze activitatea specifica a Ministerului Lucrarilor Publice, Vosganian precizand ca domeniile de competenta sunt, de fapt, activitatea de control al statului in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului si cea de evaluare a conformitatii produselor pentru constructii, activitati care exced cu mult atributiile Ministerului Lucrarilor Publice.

Senatorul liberal a spus ca acest act normativ este "consternant" pentru modul in care se realizeaza echilibrul puterilor in cadrul Guvernului si reprezinta un conflict dramatic, major, de interese. "Nu poti sa preiei inspectoratul care certifica calitatea unei activitati in subordinea celui care exercita aceasta activitate", a spus Vosganian.

"De fiecare data luam inspectoratul, precum ursul de lant, care joaca pe gratar in schimbul maslinelor si il mutam de la un minister la altul in functie de cine este protejatul presedintelui Romaniei", a adaugat senatorul PNL.

El a criticat incercarea de subordonare a unei institutii de prestigiu clientelei politice, calificand-o drept o modalitate de a pune la incercare loialitatea majoritatii parlamentare.

"N-aveti decat sa votati ca intre doamna Udrea si calitatea in constructii sa se netezeasca orice asperitate, cu riscul, insa, de a dovedi foarte clar ca ceea ce inseamna conflict de interese si asezarea la locul pe care il merita a clientelei politice nu va sunt straine", le-a spus el senatorilor din arcul puterii.

La randul sau, senatorul PSD Petre Daea a apreciat ca un asemenea act normativ nu trebuie sa treaca de Senat, deoarece ISC nu poate fi pus sub cupola administrativa a niciunui minister.

De asemenea, senatorul PSD Alexandru Mazare a mentionat ca aceasta ordonanta este una "cu dedicatie", el apreciind ca daca ministrul Elena Udrea ar fi fost la Ministerul Agriculturii inspectoratul ar fi fost trecut, probabil, in subordinea acestui minister.

El a aratat ca ISC trebuie sa fie autonom si independent de un ministru vremelnic.

In replica, secretarul de stat in MDRT Ioan Andreica a declarat ca nu exista nicio incompatibilitate in trecerea ISC in subordinea ministerului deoarece ministerul nu coordoneaza companii astfel incat sa apara conflicte de interese materiale.

El a mai spus ca din mai, de la adoptarea ordonantei de urgenta, nu au existat indicii ca ministerul s-ar fi implicat in activitatea de control a ISC.

Initial, proiectul de aprobare a ordonantei a intrunit, 32 de voturi "pentru", 33 de voturi "impotriva" si o abtinere, insuficient pentru a trece de Senat, astfel incat presedintele Senatului a supus la vot proiectul de respingere a ordonantei.

Senatul a dezbatut ordonanta in calitate de prima Camera sesizata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vouchere de vacanta: Ce schimbari anunta Min. Turismului din 2020