Inlocuirea ministrului de Finante cu o persoana aproape necunoscuta, in plina criza economica si intr-o tara ajutata de FMI, suscita preocuparea analistilor.
"Sunt ingrijorat, pentru ca inlocuitorul ministrului Finantelor este un necunoscut. Daca va trebui sa invete acum functionarea ministerului, va fi o perioada proasta. Nu se fac experimente in perioade de criza", declara Aurelian Dochia, fost consultant al Bancii Mondiale si director al BRD/SG Corporate Finance, transmite Mediafax.

Remanierea intervine dupa adoptarea unui plan de austeritate nepopular, dar considerat de Executiv "absolut necesar" pentru respectarea promisiunilor fata de FMI si Uniunea Europeana, noteaza AFP, precizand ca Sebastian Vladescu era in centrul discutiilor cu cele doua organisme internationale.

"Observ o oarecare vulnerabilitate la domnul Ialomitianu, care nu a avut experienta negocierilor internationale", afirma analistul Bogdan Baltazar, precizand totusi ca ar trebui sa i se acorde o sansa. De altfel, Bogdan Baltazar considera ca fostul ministru al Finantelor nu a obtinut rezultatele asteptate.

Chiar daca majoritatea analistilor intervievati de AFP considera ca acordul Romaniei cu FMI nu va fi afectat pe termen scurt, exista totusi temeri in legatura cu credibilitatea Romaniei.

"Ma ingrijoreaza cum vor evalua pietele internationale capacitatea Guvernului de a aplica masurile prevazute in acord", afirma Dochia.

"Cand exista un acord cu FMI, este de preferat sa fie limitata cat mai mult agitatia politica", subliniaza analistul David Oxley (Capital Economics).

Ce spune FMI despre remaniere


Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca se asteapta ca remanierea Guvernului sa nu conduca la schimbari majore ale politicilor si sa nu afecteze costurile de finantare ale Romaniei sau eliberarea urmatoarei transe din acord.

Intrebat daca remanierea Guvernului ar putea conduce la amanarea eliberarii urmatoarei transe din imprumutul cu FMI, sau la cresterea costurilor de finantare a statului, Franks a raspuns negativ.

El a precizat ca scrisorea de intentie va fi trimisa board-ului FMI in a doua jumatate a lunii septembrie.

In ceea ce priveste posibilitatea unui nou imprumut, oficialul FMI a reiterat ca Guvernul deja si-a exprimat aceasta intentie in trecut, dar deocamdata o astfel de discutie este prematura.

Cine este Gheorghe Ialomitianu?

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, nominalizat pentru sefia Finantelor, este economist si sustine crearea de locuri de munca sau mentinerea celor existente prin facilitati fiscale si accesul la unele resurse financiare, precum si renuntarea la repartizarea resurselor pe ordonatori de credite.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu detine terenuri si case in judetul Brasov, dar nu are credite si nici vreun cont bancar cu exceptia celui pentru card.

Gheorghe Ialomitianu s-a nascut in comuna Bran din judetul Brasov la 14 septembrie 1959. Este casatorit si are un copil.

Ialomitianu este licentiat al Universitatii de Vest din Timisoara si are un doctorat la Universitatea Babes-Bolyai. Are de asemenea, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, mai multe atestate si certificate de competenta profesionala: carnet de expert contabil; carnet de auditor financiar; atestat din partea Institutului International de Administratie Publica din Paris; certificat OECD Viena; atestate din partea Directiei de Control Fiscal Est-Franta si al Directiei de Taxe din Suedia.

In 2006, el a obtinut o diploma de studii academice postuniversitare din partea SNSPA.

Inainte de Revolutie, Ialomitianu a fost, timp de doi ani, economist la Intreprinderea de Scule Rasnov, iar in perioada 1985-1993 a fost profesor la Scoala Comerciala "A. Barseanu" din Brasov. In 1993 si-a inceput cariera universitara ca lector in cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, unde incepand din 2008 ocupa functia de conferentiar. Vezi aici ce avere are Gheorghe Ialomitianu.

Seful PSD, despre noul ministru de Finante

Presedintele PSD, Victor Ponta, a catalogat drept "o prostie" remanierea ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Ponta ironizandu-l pe noul ministru, despre care a spus ca s-a facut remarcat prin faptul ca "tace foarte inteligent" la toate discutiile despre finante.

"E o prostie sa schimbi ministrul de Finante cu o luna inainte sa intocmesti bugetul de stat si in mijlocul negocierilor cu Fondul Monetar si cu Comisia Europeana. Nu sunt un mare admirator al domnului Vladescu, e totusi un bun profesionist si era un ministru de Finante care lucra la ceva in acest moment. Practic, noul ministru, pe care noi l-am remarcat cu totii in Parlament prin faptul ca tace foarte inteligent la absolut toate discutiile despre finante, oricat de inteligent si oricat de bun ar fi, cred ca-i trebuie cel putin o luna sa invete unde ii este biroul", a afirmat presedintele PSD, Victor Ponta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri