Persoanele care obtin venituri din activitati independente ar putea sa plateasca de la 1 ianuarie 2011 contributii sociale de aproape doua ori mai mari decat in prezent daca se va aproba ultimul proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal propus de Guvern. Autoritatile spun ca vor sa largeasca baza de impozitare, dar in fapt dubleaza cotele de contributii.
Guvernul vrea sa dubleze de la 1 ianuarie 2011 contributiile sociale datorate la stat de catre persoanele care obtin venituri din activitati independente, nivelul acestora urcand pana la aproape 34% din venitul net realizat.

Proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal propus de Guvern prevede urmatoarele cote de contributii sociale pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente:

- contributia de asigurari sociale: 24,43%
- contributia de asigurari sociale de sanatate: 8,35%
- contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj: 0,78%
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate: 0,85%
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale: intre 0,15% si 0,85% in functie de clasa de risc


Daca va fi aprobat proiectul de modificare, cotele de contributii se vor aplica pentru persoanele care realizeaza venituri comerciale, venituri din profesii liberale, venituri din proprietate intelectuala, precum si altor categorii de persoane care obtin venituri din activitati independente.

Cotele de contributii sociale datorate de persoanele cu venituri din activitati independente, conform reglementarilor aflate in prezent in vigoare sunt:

- 10,5% pentru contributia de asigurari sociale (CAS)
- 5,5% pentru contributia individuala pentru asigurari sociale de sanatate (CASS)
- 0,5% pentru contributia la somaj


In introducerea proiectului de ordonanta de urgenta se precizeaza ca Guvernul Romaniei adopta aceste masuri in contextul in care in sistemul de asigurari sociale se constata numeroase probleme si dificultati si pentru ca este necesar sa fie implementate masuri de largire a bazei de calcul a contributiilor sociale.

Practic, Guvernul sustine in teorie ca este necesara largirea bazei de impozitare, adica extinderea gamei de venituri pentru care se aplica cotele de contributii sociale, dar in practica dubleaza cotele de contributii.

Baza de calcul pentru contributiile sociale va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri