Romania ocupa pozitia 67 din 139 de tari in clasamentul general al Raportului Global al Competitivitatii 2010 – 2011, realizat de Forumul Economic Mondial.

Pozitia ocupata de Romania este in scadere cu trei locuri fata de anul trecut, in pofida unei usoare imbunatatiri a punctajului obtinut (4,16 comparativ cu 4,11 in Raportul Global al Competitivitatii 2009-2010). Dintre tarile Uniunii Europene, pe pozitii inferioare Romaniei se afla doar Bulgaria, Letonia si Grecia, ultimele doua fiind grav afectate de criza mondiala.

Accesul la finantare reprezinta cea mai importanta problema cu care se confrunta mediul de afaceri intern, anunta Grupul de Economie Aplicata, partenerul pentru Romania al Forumului Economic Mondial.

Infrastructura si birocratia au fost, de asemenea, indicati printre cei mai problematici factori pentru derularea afacerilor, alaturi de nivelul taxarii si reglementarile din domeniul fiscalitatii.

Capitolul la care Romania se pozitioneaza cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134).

Marimea si efectul taxarii este, de asemenea, unul dintre cele mai slabe puncte ale Romaniei (locul 131). La polul opus, tara noastra ocupa locul patru in ceea ce priveste tarifele comerciale.

De asemenea, numarul procedurilor si timpul necesare pentru inceperea unei afaceri reprezinta avantaje competitive notabile (locul 34), alaturi de o serie de alti factori de natura sociala (precum costul resimtit de mediul de afaceri al terorismului, al crimei si violentei si al crimei organizate, incidenta HIV sau rata de inscriere in invatamantul tertiar) si de marimea pietei (atat interne, cat si externe).

Elvetia se mentine pe primul loc in clasamentul general al Raportului Global al Competitivitatii 2010 – 2011, similar Raportului precedent, fiind urmata de Suedia si Singapore. Statele Unite ale Americii, traditionala ocupanta a locului intai, a coborat pana pe pozitia a patra.

Raportul Global al Competitivitatii se bazeaza pe date statistice din 2009 si pe un sondaj in randul managerilor realizat in primavara anului 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania