Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%.

In august 2010, preturile au urcat cu doar 0,23% fata de luna anterioara, cu mult sub avansul lunar inregistrat in iulie, cand majorarea TVA de la 19% la 24% a determinat o scumpire cu 2,58% a produselor, in special pentru tigari, fructe si legume si transportul prin CFR.

Pe componente, cresterea preturilor din august a fost determinata in mare parte de scumpirea produselor alimentare si a serviciilor, cu 0,38%, respectiv cu 0,41%. Preturile marfurilor alimentare au ramas practic nemodificate, inregistrand o crestere nesemnificativa, de 0,04%.

In categoria marfurilor alimentare, cresteri de peste un punct procentual au fost inregistrate la legume si conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, la citrice si fructe meridionale, unde preturile au fost cu 1,7% mai mari si la oua, care s-au scumpit cu 1,3% fata de iulie.

La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost inregistrate la fructe proaspete, care s-au ieftinit cu 1,27%.

Pe segmentul servicii, modificari mai importante ale preturilor au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate, care au crescut cu 2,51%, dar si pentru transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%. In categoria marfurilor nealimentare au avut loc modificari de preturi nesemnificative, in limita unui punct procentual.

Citeste si:

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (septembrie 2009 - august 2010) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2008 - august 2009) determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a fost de 5% in august.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.

In varianta finala a scrisoarii de intentie catre Fondul Monetar International Guvernul estimeaza ca inflatia va ajunge la 7-8% la finele anului.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.