Printre toate probleme generate de scaderea cererii si a consumului, investitorii straini, in special cei germani, austrieci si elvetieni, se confrunta din cauza crizei si cu falimentul partenerilor de afaceri de pe plan local, sustin reprezentantii companiei de consultanta fiscala, financiara si de audit LeitnerLeitner.
Impactul crizei economice asupra companiilor din sfera germana cu subsidiare in Romania s-a facut simtit incepand cu anul 2009, multe dintre aceste companii alegand sa isi reduca investitiile si sa isi optimizeze costurile si produsele din portofoliu. Doi dintre clientii companiei de consultanta fiscala LeitnerLeitner au decis sa isi inchida activitatea din Romania, dupa ce intrasera pe piata locala in a doua parte a anului 2008 si activau in domeniul serviciilor.

Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta companiile prezente in Romania sunt falimentul partenerilor de afaceri, rigiditatea crescuta a autoritatilor fiscale in ceea ce priveste colectarea banilor si lipsa de consiliere a managementului local al companiilor cu privire la finante si lichiditati.

"In timpul crizei economice, cea mai mare diferenta intre majoritatea companiilor romanesti si investitorii straini a constat in faptul ca cele romanesti au redus initial costurile prin concedirea angajatilor, in timp ce investitorii straini au analizat mai intai portofoliul de produse si costurile inainte de a lua decizii de optimizare. Acest lucru i-a ajutat sa nu isi piarda know-how-ul si sustenabilitatea si astfel vor arata semne de crestere mai devreme", sustine Rene Schob, partener in cadrul companiei LeitnerLeitner.

Reprezentantii companiei de consultanta sustin ca Romania are, in continuare, un potential mare pentru a atrage investitii straine, potential care se va realiza insa doar atunci cand autoritatile vor rezolva temele macro-economice si politice de pe plan local.

"Romania este un partener valoros si de incredere pentru companiile austriece. In ciuda situatiei economice dificile, companiile austriece continua sa se extinda. In 2009, investitiile nete ale acestor companii erau inca pozitive, ridicandu-se la valoarea de 500 de milioane de euro, iar pentru 2010 se vor mentine la aproximativ acelasi nivel", afirma Cristoph Leitl, presedintele Camerei Federale de Comert a Austriei.

Domeniile cu potential pentru investitii straine sunt agricultura si productia conexa pentru sectorul FMCG. "Cu toate ca piata imobiliara este inca in scadere, ea ramane interesanta pentru investitorii care se concentreaza pe o calitate mai mare a contructiilor si preturi adaptate la realitatile pietei. Un potential crescut exista si pentru sectorul sanatatii, care va avea nevoie de o schimbare strategica si expertiza straina pentru a atinge standardele europene de calitate", se arata intr-un comunicat al companiei.

Printre recomandarile LeitnerLeitner oferite clientilor in conditiile economice actuale se numara optimizarea structurii fiscale, a costurilor si raportarilor si revizuirea situatiilor financiare ale subsidiarelor.

Banii de la UE sunt facuti ca sa fie folositi, nu sa stea degeaba

Banii pusi la dispozitie de catre Uniunea Europeana statelor membre trebuie sa fie utilizati in proiecte de investitii in infrastructura, sanatate sau energie, sustine Cristoph Leitl, presedintele Camerei Federale de Comert a Austriei, care sfatuieste autoritatile romane sa se mobilizeze si absoarba mai multe fonduri.

Companiile austriece au investit in Romania anul trecut 500 de milioane de euro, iar nivelul investitiilor se va mentine la aproximativ acelasi nivel si in 2010, in ciuda crizei economice. Cristoph Leitl (estimeaza ca nivelul investitiilor realizate de companiile austriece in Romania va creste incepand din 2011, an in care si economia romaneasca urmeaza sa revina pe crestere.

"Economia Romaniei va stagna sau va scadea cu circa 1% din PIB in acest an, iar pentru 2011 este posibila o crestere economica situata intre 1% si 3%, insa autoritatile nu trebuie sa uite ca banii pusi la dispozitie de Uniunea Europeana sunt in buget pentru a fi luati si utilizati in proiecte de investitii", afirma Leilt.

El sustine ca Austria depune toate eforturile sa utilizeze toti banii pe care ii are alocati din bugetul UE, in timp ce Romania a absorbit doar 8% din fondurile europene care ii sunt puse la dispozitie.

"Austria nu lasa nici un singur euro la Bruxelles, iar Romania trebuie sa invete sa atraga mai multi bani de la bugetul Uniunii Europene si sa ii folsoeasca. Probabil autoritatile romane au nevoie de asistenta profesionala in procesul de atragere a fondurilor. Exista cerere, exista proiecte, tot ce trebuie sa se faca este sa se atraga banii", explica presedintele Camerei Federale de Comert a Austriei.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri