Consiliul Concurentei (CC) atrage atentia asociatiilor de agenti economici ca anticiparea unui pret ce ar trebui practicat de catre o societate si anuntarea acestuia in piata poate intra sub incidenta prevederilor Legii Concurentei.

Autoritatea de Concurenta sustine principiile economiei de piata si, ca urmare, preturile trebuie sa fie rezultatul cererii si ofertei, si nu rezultatul unor inteelegeri intre agenti economici, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de CC.

„O asociatie poate fi considerata raspunzatoare de incalcarea regulilor de concurenta atunci cand deciziile, recomandarile sau orice alta activitate intreprinsa de aceasta conduc la restrictionarea concurentei. Fara a contesta rolul asociatiilor de agenti economici in dezvoltarea unui anumit sector al economiei, atragem atentia inca o data asupra faptului ca o recomandare a unei asociatii referitoare la majorari de preturi comune pentru toti membrii poate constitui, in anumite conditii, o practica anticoncurentiala”, a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei precizeaza faptul ca "asociatiile de agenti economici actioneaza in mod benefic atat pentru membrii sai cat si pentru consumatori, informandu-i despre evolutiile industriei, fixand standarde benefice pentru produsele sau serviciile oferite de membrii asociati, militand pentru imbunatatirea calitatii si sigurantei produselo"r.

Autoritatea de Concurenta recomanda ca in cadrul intalnirilor asociatiilor sa se evite schimbul de informatii sensibile, in special referitoare la preturi deorece acestea pot constitui o intelegere anticoncurentiala ce va fi sanctionata de Consiliul Concurentei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companiile feroviare au deraiat de pe sine si in 2019