Uniunea Europeana (UE) a lansat o emisiune de obligatiuni de 1,15 miliarde euro, cu scadenta la sapte ani, pentru a refinanta imprumuturile catre Romania in cadrul acordului de finantare externa a statului, a declarat pentru Reuters un oficial implicat in tranzactie.

Obligatiunile sunt garantate de toate cele 27 de state membre, noteaza Reuters.

Astfel de operatiuni sunt rare, ultima emisiune similara fiind derulata de UE in luna martie, pentru refinantarea imprumuturilor acordate Romaniei si Letoniei de la fondul de stabilizare a balantei de plati, informeaza Mediafax.

Tranzactia este intermediata de Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley si Natixis.

Romania are in derulare, din prima parte a anului trecut, un acord pe doi ani cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD pentru imprumuturi externe in valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Contributia Uniunii Europene la acest acord se ridica la 5 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Laurent Moulin, seful delegatiei Comisiei Europene aflata la inceputul lunii august in Romania, a declarat la incheierea misiunii ca a treia transa, de 1,2 miliarde de euro, din imprumutul acordat Romaniei de catre UE, va fi virata in a doua parte a lunii septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Setari Cookie-uri