Romania se confrunta cu masuri severe de austeritate, care ar putea provoca instabilitate politica, iar economia va scadea cu 1,2% anul acesta, dar va reveni pe crestere in 2011, potrivit estimarilor Economist Intelligence Unit (EIU), scrie Mediafax.
"Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu 1,2% in acest an, inainte de a reveni pe crestere in 2011. Rezistenta la reducerile de cheltuieli ar putea duce la instabilitate politica", se arata intr-un raport al EIU privind perspectivele economice globale.

Intr-un raport din iulie, EIU indica pentru Romania o contractie economica cu 0,6% in acest an si o crestere de 0,8% a PIB in 2011.
Pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, EIU anticipeaza o scadere economica de 0,2% in 2010, urmata de un avans de 3,1% in 2011.

"In Balcani, economiile raman vulnerabile la criza. Statele sunt expuse la problemele Greciei, din cauza legaturilor la nivelul investitiilor, comertului, sistemelor bancare si remitentelor", mentioneaza raportul.

In cazul Bulgariei, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma sa coboare cu 0,1% in acest an. Capacitatea statului de a raspunde crizei este limitata de ancorarea monedei nationale, leva, de euro si de nevoia de a mentine o politica fiscala restrictiva.

Europa Centrala si de Est, regiune formata din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, va inregistra o crestere economica de 1,6% in acest an, dupa o scadere de 2,4% in 2009. Anul viitor, PIB va creste, probabil, cu 3%.

EIU apreciaza ca Europa de Est a inceput sa-si revina, chiar daca va consemna performante economice mai slabe decat alte regiuni cu economie emergenta in 2010. Exporturile si industria se consolideaza in majoritatea statelor, insa increderea populatiei si mediului de afaceri ramane fragila, iar pietele valutare si de obligatiuni sunt vulnerabile in fata riscurilor de raspandire a problemelor din zona euro.

In plus, revenirea in unele state, in special din Balcani si zona Marii Baltice, este lenta. In aceste conditii, EIU anticipeaza doar o relansare modesta in regiune in acest an, de 3,1%. In 2011 economia va creste cu 3,6%, ritm totusi slab in comparatie cu cele inregistrate anterior crizei. Conditiile de creditare vor ramane, in general, restrictive, iar consumul privat va fi limitat de somajul ridicat.

La nivel mondial, EIU estimeaza un avans economic de 4,4% pentru 2010 si de 3,6% pentru 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri