Premierul Emil Boc l-a acuzat pe fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu ca a inclus in bugetul pentru 2010 bani pentru al 13-lea salariu, prime si alte stimulente fara a avertiza Guvernul, la inceputul acestui an, ca ulterior se va impune reducerea salariilor in sectorul bugetar, conform Mediafax.
El a afirmat ca daca primul-ministru si Guvernul ar fi fost avertizati asupra acestei situatii, salariile nu ar mai fi fost diminuate, deoarece al 13-lea salariu, primele si stimulentele erau eliminate din timp.

"Mie imi pare rau ca Vladescu se angajeaza intr-o asemenea discutie. Nu pot totusi sa nu raspund daca domnia sa a provocat o asemenea dezbatere. In primul rand, avea la dispozitie calea demisiei daca nu ar fi fost de acord cu vreo masura promovata sau nu de Guvern la propunerea domniei sale, ori nu a fost cazul. L-as intreba apoi, daca era vorba de viziune sau de capacitate de intelegere a crizei si a economiei, cum a fost posibil ca in ianuarie sa permita in buget plata celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanta, a altor stimulente, iar dupa cateva luni sa vina cu reducerea cu 25% a salariilor. Daca avea o asemenea viziune si mi-ar fi comunicat-o, fiti convinsi ca nu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru ca din timp am fi luat masurile de eliminare a celui de-al 13-lea salariu, a primelor si a stimulentelor, astfel incat sa nu fi fost in situatia de a reduce salariile bugetarilor", a afirmat Boc.

Premierul a mai spus ca Vladescu nu a prezentat Guvernului un nou sistem de impozitare a firmelor care sa inlocuiasca impozitul minim, desi a avut opt luni la dispozitie.

Autoritatile stiau din ianuarie de necesitatea introducerii unor masuri dure de austeritate, dar anuntul a fost amanat pana in luna mai intrucat o astfel de decizie este extrem de greu de asumat politic, considera fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

"Ministrul Finantelor din ianuarie 2010 (Sebastian Vladescu, n.r.) stia din ianuarie 2010. Tipul acesta de anunt public este un anunt extrem de grav. El nu poate fi facut de ministrul Finantelor, este nevoie ca decizia de restructurare a cheltuielilor bugetare sa fie o decizie asumata politic", a spus Vladescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Potrivit fostului ministru, capacitatea premierului Emil Boc de a intelege complexitatea si dificultatile economiei romanesti este limitata, in primul rand din cauza pregatirii acestuia, mai ales in contextul unei perioade extrem de dificile precum criza.

El a mai declarat ca presedintele Traian Basescu l-a sustinut pentru functia de ministru al Finantelor, dar ceea ce nu a functionat a fost relatia sa cu prim-ministrul Emil Boc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri