Confederatiile patronale UGIR-1903 si CONPIROM au inaintat la Parchet o plangere penala impotriva presedintelui ANOFM, Silviu Bian, pe care il acuza de abuz in serviciu, sustinand ca acesta a transmis AJOFM sa inlocuiasca pe criterii politice membrii Consiliilor de Administratie prin excluderea celor doua patronate.
Consiliile de Administratie ale Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) sunt formate din reprezentanti ai Guvernului, patronatelor si ai sindicatelor.

"Conform legislatiei nationale, dreptului si uzantelor internationale in domeniul muncii, niciun reprezentant al Guvernului nu poate sa intervina administrativ in desemnarea de catre patronate a reprezentantilor sai", se arata intr-un comunicat al UGIR-1903 si CONPIROM, citat de Mediafax.

Potrivit comunicatului, secretarul de stat din Ministerul Muncii si presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a decis "abuziv" redistribuirea locurilor in CA-urile din agentiile judetene prin excluderea totala a UGIR-1903 si COPIROM pe baza unei scrisori din partea altor confederatii patronale reunite in Alianta Confederatiilor Patronatelor din Romania (ACPR).

UGIR -1903 si CONPIROM afirma ca este inacceptabila ilegalitatea desemnarii unor reprezentanti din partea patronatelor fara acordul tuturor acestora si o imixtiune in activitatea lor din partea ANOFM.

"Cineva incearca sa faca in Romania un joc periculos, acela de a imparti patronatele in bune si patronate care reprezinta anumite interese. Probabil ca motivatia este aceea de a avea mai putine voci care critica in aceste consilii de admnistratie", a spus, intr-o conferinta de presa, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici.

Presedintele CONPIROM, Vasile Turcu, sustine ca ACPR doreste sa puna monopol pe tot ceea ce inseamna miscare patronala in Romania.

"In privinta amestecului brutal in interiorul miscarii patronale si a incercarii de a inflitra politic anumite patronate, acestea sunt fapte care sunt tratate extrem de dur de Organizatia Internationala a Muncii", a adaugat Turcu.

Corici a adaugat ca o comisie a Organizatiei Internationale a Muncii va analiza in urmatoarele saptamani modul in care autoritatile au incercat sa influenteze miscarea patronala.

"Suntem convinsi ca acest abuz de putere va fi bomboana de pe coliva a analizei pe care o va face Organizatia Internationala a Muncii", a spus Corici.

Cele doua confederatii patronale sustin ca, potrivit legii, mandatul membrilor alesi in Consiliile de Administratie expira in 2012.
Potrivit UGIR-1903 si Conpirom, cele doua confederatii participa la negocierea contractelor de munca a peste trei milioane de salariati, respectiv 61% din forta de munca din Romania.

Plangerea a fost transmisa procurorului general, Codruta Kovesi, presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, si IGP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri