Romania se indatoreaza in continuare dar nu impulsioneaza, in acelasi timp, activitatea industriala interna si exportul, prin atragerea si coordonarea investitiilor straine directe in sectoare cu valoare adaugata ridicata. Acest lucru, mentine o rata a inflatiei ridicata in conditiile unei oferte inelastice si aflata sub nivelul cererii interne, a spus Valentin Lazea, economist sef al BNR.
"Capacitatea interna a Romaniei de a favoriza cresterea economisirii este destul de redusa si de aceea avem nevoie de investitii straine directe, dar nu in servicii si constructii, ci in industrie sau turism, pentru ca nu inca nu producem destul in Romania pentru a depasi cererea. Astfel, se explica de ce unele tari au deflatie iar noi inca o inflatie ridicata", a spus Valentin Lazea (foto).

"In prezent, ne indatoram fata de banci sau strainatate dar nu impulsionam activitatea industriala interna si exportul, sectoare care genereaza fluxuri mari de valuta. Pe de alta parte, investitorii s-au aratat speriati de rezultatele dezamagitoare ale tarii", a mai spus Lazea, la un seminar pe teme economice organizat de ACPR si Unimpresa.

De asemenea, in opinia sa, statul roman poate coordona si directiona prin politici economice si prin dezvoltarea pietei fortei de munca destinatia investitiilor straine directe, precum si tipul acestora inspre sectoare a caror valoare adaugata este una ridicata, precum este cazul industriei. Facilitatea dezvoltarii investitiilor in alte sectoare decat industria a condus la o concentrare a a acestora pe servicii, iar acum investitorii urmeaza acelasi tipar.

Totodata, acesta recomanda investitorilor sa priveasca la potentialul de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) ci nu la gradul de indatorare pe care Romania il inregistreaza in prezent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor