Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) nu sustine contractarea unui nou imprumut de la FMI si in schimb propune constituirea unui fond strategic de investitii in valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Apreciem ca, alaturi de reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, este de maxima importanta adoptarea de catre Guvern sau Parlament a unor masuri hotarate si curajoase care sa restabileasca increderea investitorilor, a consumatorilor si a societatii in ansamblul ei", se arata intr-un comunicat al AOAR.

In acest sens, AOAR a elaborat un set de propuneri, care potrivit oamenilor de afaceri au la baza experienta tarilor membre UE, precum si realitatile economiei romanesti.

Constituirea fondului strategic de investitii, cu o valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti, este una dintre aceste propuneri.

"Titlurile de stat vor fi bonificate cu o dobanda atractiva, ce va permite, prin platile anuale, o remunerare stimulativa pentru populatie. Operatiunea va creste gradul de incredere al populatiei, va stimula consumul si va asigura resursele financiare necesare finantarii unor proiecte de importanta nationala sau regionala. Depozitele populatiei se ridica la circa 15 miliarde de euro", se mentioneaza in comunicat.

AOAR precizeaza ca masura a fost utilizata in Romania interbelica si in anul 2008 in Franta.

Totodata, oamenii de afaceri solicita Guvernului asumarea publica si transparenta a unui program ferm de plata catre mediul privat a tuturor datoriilor administratiilor publice locale si centrale.

In acest sens, AOAR propune modificarea Codului de Procedura Fiscala si introducerea obligatorie a calcularii si platii neconditionate de dobanda penalizatoare pentru plata cu intarziere de catre autoritatile de stat a datoriilor catre companiile private.

O alta propunere vizeaza initierea si aprobarea de urgenta in Parlament a unei legi care sa modifice actualele prevederi privind functionarea BNR, extinzand atributiile acesteia si in domeniul asigurarii dezvoltarii economice a Romaniei si, de asemenea, imputernicirea bancii centrale de a calcula Rezervele Minime Obligatorii impuse bancilor comerciale in functie de structura portofoliului creditelor acordate de acestea.

Pe de alta parte, oamenii de afaceri se declara impotriva unui nou acord cu institutiile financiare internationale, sustinand doar imprumuturi comerciale pentru investitii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Noi titluri de stat pentru populatie. Bursa revine in atentia MFP