Deficitul bugetar ridicat pe care il inregistreaza Romania va fi greu de finantat in urmatoarea perioada daca Romania nu va avea o imagine credibila pe pietele externe, insa credibilitatea este strans legata de datoria publica, care in ultima perioada a crescut intr-un ritm accelerat, avertizeaza economistii de la Banca Nationala a Romaniei.
Mai mult, contractia economiei din acest an ar putea fi si mai puternica decat se estimeaza in prezent, iar sansele ca in 2011 sa existe crestere economica reala sunt tot mai mici.

S-ar putea sa fie o deraiere (n.r. – a economiei) chiar si in 2010, o deraiere de 0,4 – 0,5 puncte procentuale din PIB datorita faptului ca si in 2010 cresterea economica poate sa fie mai negativa decat se estimeaza acum”, afirma Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

El avertizeaza ca daca in 2011 nu se vor face toate ajustarile necesare, atunci in 2012 sansele sunt si mai mici ca acestea sa poata fi realizate din cauza ca vom asista la o noua runda de alegeri.

“Noi avem de convers catre un deficit de 3% din PIB de la unul sa spunem de 6,8% in 2010. Avem 4,4% tinta in 2011 si 3% in 2012 pentru deficitul bugetar. Cred ca sunt extrem de dificl de atins ambele tinte. Asumptiunea de 4,4% (n.r. – deficit bugetar) e bazata pe cresterea economiei in 2011”, atrage atentia Lucian Croitoru, precizand ca in 2010 o sa inregistram o crestere economica reala apropiata de zero, deci economia se va mentine la aproximativ acelasi nivel.

Croitoru sustine ca din cauza faptului ca in societatea romaneasca exista o infuzie mare de populism, gradul de rezistenta la orice reforma mai dura a crescut foarte mult. "Orice ajustare dura va fi respinsa din ce in ce mai mult pentru ca se face o infuzie masina de populism atat din partea politicienilor, cat si, desi imi pare rau sa o spun, din partea presei", afirma consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

Pe de alta parte, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, a atras atentia ca finantarea deficitului public se va face cu bani atrasi de pe pietele externe doar daca imaginea Romaniei va fi una credibila pe plan international.

Ritmul in care creste datoria publica este ingrijorator”, a subliniat Lazea.

Economistul sef al BNR explica recent ca de multe ori se uita ca imprumuturile externe trebuie rambursare, iar populismul este extrem de periculos. “Populismul, desi a aparut cu cateva decenii in urma in America de Sud, acum pare ca s-a mutat cu arme si bagaje in Europa”, a spus Lazea.

In opinia sa, fiecare individ trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce se intampla si sa renunte sa mai astepte sa fie salvat de guvern sau de alte institutii financiare externe.

Romania va trebui sa se imprumute in continuare de pe pietele internationale, iar incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in 2011 ar putea genera un plus de credibilitate pe pietele externe si, prin urmare, ar asigura finantari mai ieftine.

Romania ar urma sa iasa din criza cu cel putin sase luni mai tarziu decat celelalte tari, deoarece economia romaneasca s-a confruntat cu problemele generate de criza financiara cu sase luni mai tarziu comparativ cu alte state, potrivit premierului Emil Boc.

Declaratia a fost facuta de seful Guvernului la New York, intr-o intalnire cu membrii comunitatii romanesti.

Citeste un interviu acordat de Lucian Croitoru pentru Wall-Street: "Daca te-ai ranit la genunchi, nu te bandajezi la ureche"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri