Ambasadorul francez la Bucuresti, Henri Paul, a declarat ca cea mai buna masura anticriza pe care ar putea-o lua Guvernul roman ar fi plata datoriilor catre intreprinderi, scrie Mediafax.

"Pe termen lung, nu sunt ingrijorat de soarta intreprinderilor franceze aici. Dar este ceva foarte important ce trebuie sa faca Guvernul: sa plateasca datoriile, arieratele. Este cel mai bun instrument de revenire, din punctul meu de vedere. Fiindca vorbim de masuri anticriza, cea mai buna masura anticriza care ar putea fi luata ar fi sa plateasca datoriile fata de intreprinderi", a spus Henri Paul.

Cat despre firmele franceze din Romania, Henri Paul a spus ca nici o mare companie franceza nu a parasit Romania din cauza crizei.

"Nici o mare companie franceza nu s-a retras. Ele sunt prezente. (...) Deci le merge bine intreprinderilor franceze desi depinde de sectorul in care actioneaza. (...) De exemplu, e clar ca sectorul de consum nu merge bine in Romania, deci companiile din acest domeniu sunt ingrijorate. In schimb, in domeniul industrial - ati mentionat Dacia - companiile sunt multumite. Deci este o atitudine diferita in functie de sectorul de activitate. Dar toate sunt prezente si au proiecte de viitor", a spus el.

Henri Paul a adaugat ca un semn bun este ca IMM-urile franceze se intereseaza tot mai mult de Romania

"Guvernul Romaniei este intr-o situatie un pic dificila, ca si cel al Frantei. Trebuie sa-si reechilibreze bugetul si sa evite deficitul, dar si sa ia masuri anticriza. Marja sa de actiune este evident mai stransa decat cea a Guvernului francez", a spus el, mentionand ca exemple pozitive de masuri anticriza prima de casare si creditul pentru prima casa.

Intrebat daca nu considera sistemul fiscal ca lipsit de predictibilitate, el a spus, razand: "Romania, de 500 de ani, n-a fost niciodata o tara foarte predictibila. Trebuie sa faca eforturi pentru a deveni previzibila".

Intrebat cand crede ca va depasi Romania criza, Henri Paul a raspuns: "Cine are raspunsul la aceasta intrebare trebuie platit foarte scump. Pentru ca, de fapt, nimeni nu are raspunsul la aceasta intrebare".

Ambasadorul a adaugat ca exista in Europa o sansa de ameliorare anul viitor si ca "punctul cel mai de jos" a fost depasit.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si