"Dupa reducerile operate in cadrul programului «Prima Casa» si dupa cele determinate de reducerea cu 10% a valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare situate pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, notarii publici propun Ministrului Justitiei o noua scadere a onorariilor pentru serviciile notariale. Avand in vedere faptul ca piata imobiliara din Romania nu pare sa se revigoreze semnificativ prea curand, notarii publici propun Ministrului Justitiei reducerea considerabila a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populatiei, respectiv vanzari, ipoteci, mosteniri, etc", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Notarii spun ca scaderea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garantie mobiliara sau imobiliara in cadrul programelor sociale adoptate de stat, atinge limite semnificative.

Astfel, in cazul unei creante de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea, in baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei. Scaderi semnificative se vor inregistra si la autentificarea celorlalte acte de garantie, acestea atingand limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei fata de 875 lei cat este in prezent.

Citeste si:

Mai mult, pentru autentificarea oricaror alte acte privind creditarea bancara, daca imprumutul a fost acordat, si ipoteca instituita, cum ar fi spre exemplu o refinantare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, masura ce avantajeaza direct cetatenii afectati de modificarea conditiilor de creditare si nevoiti sa incheie acte aditionale de renegociere a creditelor deja contractate.

Pentru instrainari imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, avand drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungand chiar pana la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarata de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt in medie de 10%.

"S-a propus, totodata, Ministrului Justitiei, pentru a veni in sprijinul persoanelor care cumpara apartamente prin intermediul ANL sau care beneficiaza de orice alte programe sociale, ca onorariul sa se calculeze la valoarea bunului stabilit de statul roman prin acte normative si nu prin raportare la expertizele notariale", se precizeaza in comunicat.