In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Numarul salariatilor va scadea moderat, soldul conjunctural fiind de -9% pe total industrie prelucratoare (-13% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de reducere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, precum si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale -26%, -25% si, respectiv, -23%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -27%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -30%).

Managerii estimeaza si o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -23%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

Citeste si:

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat in luna septembrie 2010 o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o tendinta de scadere moderata. De asemenea, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -5%).

In acealsi timp, preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri in urmatoarea perioada (sold conjunctural +33%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -1%), conform estimarilor din luna septembrie 2010. Managerii estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%), in special in intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural -15%). Preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).