Romania este pe ultimul loc in Europa ca alocare din PIB pentru sanatate, dar colapsul sistemului nu tine de saracie, ci de vointa politica, sustine Sorin Popescu (foto), corporate affairs director Amgen Romania.
“In toate tarile care au intrat in criza, procentul alocat din PIB sanatatii a crescut, si nu a scazut, asa cum este cazul Romaniei”, a punctat Sorin Popescu, corporate affairs al filialei locale a liderului mondial in biotehnologie, Amgen. Pentru 2010, sanatatea are alocat 3,6% din PIB, un nivel apropiat tarilor sarace africane.

Prezent la un seminar pe tema sistemului sanitar romanesc, Popescu a vorbit despre problemele sectorului, facand o comparatie intre Romania si alte tari din Europa.

Astfel, Romania ocupa penultimul loc in ceea ce priveste cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor: 75 de euro, din care 60% din suma este acoperita din buzunarul pacientului. In plus, nemultumirile romanilor cu privire la serviciile medicale de care beneficiaza au crescut de-a lungul vremii, asa incat in 2009 Romania se clasa ultima in topul european, dupa ce cu un an inainte era urmata de alte patru state.

Problemele subfinantarii sistemului sanitar nu sunt noi, ci s-a agravat de-a lungul vremii. Daca in anii 1999-2000 inca se putea vorbi de o alocare “justa”, potrivit declaratiilor primarului general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, acum sistemul sanitar se mentine pe linia de plutire doar prin rectificarile bugetare.

“In 2008, sanatatea a avut buget pentru trei trimestre, iar apoi la rectificarea bugetara s-a acoperit deficitul. In 2009, cand Romania avea deja probleme mari si contractase imprumuturi de la FMI, nu au mai fost bani pentru sanatate, dar pentru ca era an electoral, s-a luat din bugetul pe 2010 pentru a acoperi si restul din 2009”, a explicat Popescu.

Anul acesta au fost alocati bani doar pentru trei trimestre in conditiile in care unul fusese deja antamat pentru a acoperi “gaura” din 2009, astfel incat este foarte posibil ca iin ultimele trei luni sistemul sanitar sa se confrunte, din nou, cu o criza a fondurilor.

Strategia fiscala 2011-2013



Oficialul Amgen Romania a dezbatut si problema strategiei fiscale pentru 2011-2013, din care reiese, asa cum arata planurile in forma actuala, ca bugetul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate urmeaza sa scada anul viitor cu 13%.

“Este ingrozitor. Autoritatile contrazic aceste cifre, dar noi asteptam in continuare cifrele reale”, a mai spus Sorin Popescu, care a facut si o sinteza a principalelor probleme cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc.



Care sunt “bubele” unui sistem aflat pe patul de spital?

- scaderea bugetului sanatatii in perioada 2011-2013;

- adoptarea de masuri restrictive importante din sisteme diferite:

• prelungirea peste noapte a termenelor de plata la peste 210 zile (importatorii si producatorii de medicamente isi primesc banii pe marfa cu o intarziere de peste sapte luni)
• suprataxarea veniturilor companiilor (asa-zisul "clawback")
• blocarea listei de medicamente compensate (mai mult de 60 de molecule aprobate de Comisia de Transparenta au fost "blocate" intre 2008 si 2010)
• referentierea pe clasa terapeutica (scaderea compensarii, astfel incat unii bolnavi cronici trebuie sa plateasca acum dublu pentru tratamente)
• adoptarea pretului minim european
• adoptarea unui dublu clawback (cost-volum-rezultat, altfel spus monitorizarea eficientei tratamentelor administrate pacientilor).

Ce solutii ar putea rezolva problemele sistemului sanitar?

Sorin Popescu sustine ca industria sanatatii este o parte a solutiilor si nu a problemelor, astfel incat sectorul sa fie caracterizat de transparenta, predictibilitate si sustenabilitate. Solutiile sale propun:

• alocarea a 6% din PIB pentru sanatate pana in 2012;
• controlul cheltuielilor in interesul direct al pacientilor;
• clawback real bazat pe decontarile din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate;
• compensare numai pentru indicatiile aprobate;
• controlul prescrierii prin mijloace electronice pentru diminuarea potentialelor fraude si excese;
• pret de referinta corect, implementat uniform la nivel de ATC 5 (nivel de molecula);
• implementarea unui cod etic la nivelul intregii piete.

Sursa graficelor: prezentarea lui Sorin Popescu in cadrul unui seminar pe tema sanatatii organizat de Forum Invest.

Citeste aici o analiza asupra sectorului sanatatii in 2009.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri