Deficit comercial de peste un miliard euro

Deficitul Romaniei in cazul comertului cu produse agroalimentare, doar pe primele 10 luni ale acestui an, a atins suma de un miliard euro, egalandu-l pe cel de pe intreg anul trecut si avand o crestere cu 0,6% fata de cel consemnat in anul 2003. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, valoarea totala a importurilor in perioada amintita mai sus a fost de circa 1,6 miliarde euro, cu 14% mai mare ca anul trecut, in timp ce exporturile au atins nivelul de doar 548 milioane de euro.

In cazul importurilor, pe primul loc se situeaza carnea de porc, cu 236 milioane de euro, situatia fiind cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, in acest caz a fost consemnata o crestere valorica cu 70%. Pe locul al doilea se situeaza importul de tigari si tutun brut - 193 milioane euro, consemnand un avans de aproximativ 20%. De asemenea, sume importante au fost cheltuite pentru importurile de zahar - 86 milioane euro, citrice si banane - 66,8 milioane euro, cafea - 57,2 milioane euro, peste congelat - 34,3 milioane euro si grau - 17,6 milioane euro.

Pe de alta parte, in cazul exporturilor, pe primul loc s-au situat uleiurile si semintele de floarea soarelui - 76,1 milioane euro, pe al doilea cel de ovine vii - 57,1 milioane euro, in timp ce exportul de vin abia a atins suma de 15 milioane de euro, situandu-se pe unul dintre ultimile locuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri