Romania a primit anul trecut 2,95 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene (UE) si a inregistrat, dupa o contributie de 1,22 miliarde de euro, un surplus de 1,69 miliarde de euro, al saselea ca marime in randul statelor membre, potrivit unui raport prezentat de Comisia Europeana (CE), anunta Mediafax.

In 2008, Romania a primit 2,67 miliarde euro, avand un beneficiu net de 1,6 miliarde de euro, al cincilea din UE.

Bugetul total pentru anul trecut s-a ridicat la 118,36 miliarde de euro, 14 state fiind beneficiari, in timp ce restul de 13 au inregistrat o balanta negativa in relatia fata de bugetul UE.

Uniunea a alocat fonduri de coeziune si crestere a competitivitatii in valoare de 44,7 miliarde de euro, din care 965,2 milioane de euro Romaniei, in timp ce pentru agricultura si dezvoltare rurala au fost cheltuiti 55,9 miliarde de euro, reprezentand cea mai mare parte a bugetului european. Romania a primit pentru ultimul domeniu 1,18 miliarde de euro.

La capitolul programe derulate in sectorul "cetatenie, libertate, securitate si justitie", UE a cheltuit doua miliarde de euro, iar Romania a reusit sa atraga 36 milioane de euro.

In plus, Romania a primit 619 milioane de euro prin instrumente de preaderare si 144 de milioane de euro constand din compensatii platite de UE. Singurul stat care a mai primit compensatii este Bulgaria, cu 221 milioane de euro.

Cei mai importanti contributori la bugetul UE a fost anul trecut Franta, cu 18,8 miliarde de euro, si Germania, cu 17,56 miliarde de euro. Dupa deducerea fondurilor accesate, Germania ramane principalul contributor net al UE, cu 6,36 miliarde de euro, urmata de Franta, cu 5,87 miliarde de euro.

Cel mai mare beneficiar a fost Polonia, cu un castig de 6,34 miliarde de euro. Polonia a reusit sa atraga in 2009, 9,25 miliarde de euro, cel mai mult dintre statele est-europene. Pe pozitia a doua in randul beneficiarilor s-a situat Grecia (3,1 miliarde de euro), urmata de Ungaria (2,7 miliarde de euro), Portugalia (2,15 miliarde de euro), Cehia (1,7 miliarde de euro), Romania (1,69 miliarde de euro) si Letonia (1,5 miliarde de euro). Bulgaria a inregistrat o balanta pozitiva de 624 milioane de euro.

Bugetul UE a crescut usor anul trecut, la 118 miliarde de euro, de la 116,5 miliarde de euro in urma cu un an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Topul vorbitorilor de limba engleza: Pe ce loc se afla Romania