Organizatiile patronale din Romania nu au o voce puternica si nu sunt un partener real pentru autoritati, impactul lor asupra deciziilor politice si strategice fiind redus, este de parere Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom, cea mai mare companie pe plan local.
"Principalele provocari ale activitatii patronatelor din Romania sunt lipsa unei voci puternice, fragmentarea si slaba reprezentare economica a acestora, precum si imbunatatirea dialogului tripartit patronat-sindicate-Guvern", a declarat Mariana Gheorghe, presedinta Consiliului Investitorilor Straini.

Sefa Petrom a mai spus ca majoritatea companiilor sunt, pe hartie, reprezentate in diferite confederatii patronale, dar ca vizibilitatea lor este slaba la nivel national si in dialogul cu Guvernul.

Care sunt solutiile propuse de Mariana Gheorghe?

Lipsa unei voci puternice poate fi rezolvata printr-o "participare activa a marilor companii in structura unei confederatii", implicarea acestora presupunand resurse, investitie in timp, angament si nu doar "plata unei cotizatii". In plus, Gheorghe a pledat si pentru ideea de unificare a organizatiilor patronale ce reprezinta acelasi sector de activitate.

"O economie sanatoasa nu se poate dezvolta doar prin companiile mari. Da, ele creaza oportunitati de investitii pentru companiile mici si mjlocii, dar IMM-urile ar trebui sa fie, asa cum se intampla in economiile mature, motoare de crestere", considera sefa OMV Petrom.

Pentru rezolvarea problemei fragmentarii si slabei reprezentari, Mariana Gheorghe a declarat ca ar trebui sa existe, pentru toate confederatiile patronale, o platforma de interese bine definita si integrata in activitatea companiilor.

"Sunt interese diverse si ele trebuie promovate, dar avem si cateva puncte comune, care ne intereseaza pe toti. Iar aici as aminti: fiscalitatea - vrem un mediu predictibil si stabil, forta de munca - vrem un act juridic sanatos care sa judece diferentele de opinii intre angajati si angajatori si nevoia de a avea un management democratic", a mai punctat directorul general executiv al OMV Petrom in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Mariana Gheorghe a subliniat ca trebuie sa fie luate o serie de masuri pentru a contracara slabiciunea dialogului tripartit patronate-sindicate-guvern.

"Consiliul Economic si Social nu este cel mai bun cadru de dialog intre cele trei parti", este de parere Gheorghe, adaugand ca este necesara o reforma pentru dezvoltarea economica si sociala a Romaniei prin cresterea calitatii comunicarii intre patronate, sindicate si autoritati.

In Romania, sunt 13 organizatii patronate, un numar cu mult mai mare fata de cele din alte tari europene. Patronatele sunt deosebit de fragmentate, neexistand o coeziune in ceea ce priveste propunerile pe care le fac in dialogul cu sindicatele si autoritatile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri