Aproximativ 14.000 de dosare de insolventa au fost deschise in primele opt luni, potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu, care considera ca acest numar nu va mai creste mult pana la sfarsitul anului, informeaza Mediafax.

"Tematica insolventei a devenit extrem de actuala odata cu intrarea «pe nepusa masa» a crizei economice in Romania. Si pana atunci au existat cazuri de insolvente, dar numarul dosarelor deschise in 2007 s-a ridicat la circa 7.800 si a crescut anul trecut la aproximativ 20.000", a spus Stanescu, in cadrul seminarului "Insolventa - Solutii financiare. Solutii juridice".

El a aratat ca pana la finele lunii august a acestui an au fost deschise circa 14.000 de dosare de insolventa si anticipeaza ca numarul acestora nu va mai creste foarte mult pana la finele lui 2010.

"Probabil ca numarul dosarelor de insolventa deschise nu va mai creste foarte mult datorita unei situatii deosebite, generata de sistemul de stabilire a primul termen la tribunale. Pentru Bucuresti stiu ca pentru o cerere de deschidere a insolventei termenul care se fixeaza in tribunal este octombrie 2011 si probabil in foarte scurt timp se va ajunge sa se stabilesca pentru 2012", a explicat Stanescu.

El a mentionat ca singurele cereri de intrare in insolventa care primesc un raspuns rapid sunt cele facute de debitorii insasi, caz in care procedura se deschide in 5 zile, fara citarea partilor.

Stanescu a aratat ca pentru prima jumatate a acestui an circa 45% din procedurile de insolventa au fost cerute de debitori.

"Foarte multe dintre cererile debitorilor mentioneaza faptul ca doresc sa se reorganizeze si nu vom sti acum cate reorganizari sunt reusite. Un plan de reorganizare dureaza circa trei ani potrivit procedurii, iar perioada se poate prelungi cu inca un an", a continuat Stanescu.

Reprezentantul UNPIR a mai spus ca toata lumea este ingrijorata ca tot mai multe societati mijlocii si mari intra in insolventa, ceea ce inseamna inclusiv scaderea locurilor de munca.

Stanescu a precizat ca in prima jumatate a anului trecut circa 2% din totalul dosarelor de insolventa vizau reorganizarea.
"Acest procent a inceput sa creasca si va fi din ce in ce mai mare, probabil vom ajunge la 10%. Tinta este sa ajungem la media europeana, unde 70% sunt falimente si 30% reorganizari", a mai spus reprezentantul UNPIR.

El a mentionat insa ca bancile doresc sa pastreze un ritm mai lent de intrare in insolventa.

"(Bancile - n.r.) considera ca nu este indicat sa se mearga spre insolventa, gandindu-se probabil ca se va ajunge catre procedura falimentului si vor trebui sa provizioneze", a adaugat Stanescu.

Potrivit acestuia, aproximativ 30.000 de firme din cele 900.000 existente in Romania se afla in insolventa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Arin Stanescu, presedintele UNPIR, a incetat din viata