Masurile de austeritate pot afecta cresterea economica si pot urca rata somajului, apreciaza FMI, dupa ce a cerut mai multor tari, printre care si Romania, sa reduca deficitul bugetar, obiectiv atins de obicei prin reduceri salariale si de personal in sectorul public sau majorari de taxe, scrie Mediafax.
"Consolidarea fiscala reduce de cele mai multe ori cresterea economica, pe termen scurt. Utilizand un nou set de date, am ajuns la concluzia ca, dupa doi ani, o reducere de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar tinde sa taie 0,5 puncte procentuale din cresterea economica si sa urce rata somajului cu o treime de punct procentual", se arata intr-o analiza a FMI.

Scaderea dobanzilor si deprecierea monedei nationale atenueaza de obicei impactul masurilor de austeritate asupra cresterii, insa acest efect este mai redus atunci cand dobanzile sunt deja aproape de zero sau cand mai multe tari implementeaza simultan programe de consolidare fiscala, afirma expertii de la Washington.

Pe termen lung insa, reducerea datoriilor poate creste PIB prin scaderea dobanzilor reale si facilitatea reducerii taxelor, factori care sustin sectorul privat si implicit economia.

Totodata, FMI noteaza ca austeritatea bazata pe reduceri de cheltuieli este "mai putin dureroasa" decat majorarile de taxe.

Fondul identifica si anumite masuri care pot reduce impactul consolidarii fiscale asupra economiei. Printre cele mai eficiente idei in acest sens ar fi masurile implementate acum, dar cu efect de reducere a deficitului numai pe termen lung, cand cresterea economica ar urma sa fie deja robusta.

In acest sens, FMI da ca exemplu corelarea varstelor de pensionare cu durata medie de viata si imbunatatirea eficientei sistemelor de pensii si a programelor sociale.

In Romania, Guvernul a redus in aceasta vara salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% si a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar in conformitate cu acordurile semnate cu FMI si Comisia Europeana.

Alte masuri luate de autoritatile romane sunt cresterea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe castigurile de capital sau cresterea impozitelor pe proprietate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri