INS: Preturile productiei industriale au crescut in august cu 6,7%

Preturile productiei industriale, pe total piata interna si externa, au crescut in august cu 0,4% comparativ cu iulie si cu 6,7% fata de aceeasi luna din 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna, cat si cele pentru piata externa au inregistrat, in august fata de iulie, cresteri cu 0,5%, respectiv cu 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS, anunta Mediafax.

Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi s-au operat la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+2,9%) si in industria prelucratoare (+0,6%). Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele din industria extractiva (-0,5%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,2%).

Pe marile grupe industriale se constata majorari de preturi in industria bunurilor de uz curent (+1,4%) si industria bunurilor intermediare (+0,7%), iar reduceri in industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,7%), industria energetica (-0,3%) si industria bunurilor de capital (-0,1%).

Comparativ cu august 2009, in luna similara din acest an preturile productiei industriale au urcat cu 6,7%.

Pe sectiuni s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,3%), in industria prelucratoare (+7,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,9%) si in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative de preturi au avut loc la produsele din industria energetica (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+8,0%) si industria bunurilor de uz curent (+6,8%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (+1,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri