Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna, cat si cele pentru piata externa au inregistrat, in august fata de iulie, cresteri cu 0,5%, respectiv cu 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS, anunta Mediafax.

Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi s-au operat la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+2,9%) si in industria prelucratoare (+0,6%). Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele din industria extractiva (-0,5%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,2%).

Pe marile grupe industriale se constata majorari de preturi in industria bunurilor de uz curent (+1,4%) si industria bunurilor intermediare (+0,7%), iar reduceri in industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,7%), industria energetica (-0,3%) si industria bunurilor de capital (-0,1%).

Citeste si:

Comparativ cu august 2009, in luna similara din acest an preturile productiei industriale au urcat cu 6,7%.

Pe sectiuni s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,3%), in industria prelucratoare (+7,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,9%) si in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative de preturi au avut loc la produsele din industria energetica (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+8,0%) si industria bunurilor de uz curent (+6,8%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (+1,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%).