Agentiile de rating coteaza Romania pentru lucrurile care sunt realizate, nu pentru cele care sunt facute in exces, iar neimplementarea reformelor structurale reprezinta o mare problema, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Tii rezerva ca sa castigi credibilitate, sa-ti imbunatatesti ratingul. Credeti ca daca noi ajungeam la 46 miliarde de euro (rezerva - n.r.) ni se crestea ratingul? Cred ca toate agentiile de rating ne coteaza pentru ceea ce facem, nu pentru ce facem in exces. Nu facem reforme structurale, acolo cred ca este o problema mare si acolo suntem cotati de agentiile de rating", a spus Isarescu, la conferinta Romanian Financial Forum organizata de MEDIAFAX impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

S&P i-a acordat Romaniei ratingul "BB+", cel mai ridicat din categoria "junk" (speculativ), iar din partea Moody's are calificativul "Baa3", cea mai redusa treapta a nivelului recomandat pentru investitii.

In februarie, Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", si a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, la "BB plus" si, respectiv, "BBB minus".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, cel mai mare deficit bugetar din Europa Centrala si de Est