ANRE analizeaza evolutia tarifelor pentru populatie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) analizeaza mai multe scenarii privind evolutia preturilor la gaze si electricitate pentru populatie, estimand ca acestea ar putea fi finalizate in noiembrie, pentru gaze, respectiv in decembrie, informeaza Mediafax.

Pe segmentul gazelor sunt luate in calcul mai multe scenarii, iar presedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti, spera ca analiza sa fie finalizata luna viitoare.

"Noi nu facem speculatii pe aceasta tema. In momentul cand vom avea o varianta clara, in care vom tine cont de gradul de suportabilitate, atunci sigur veti fi anuntati", a declarat Plaveti dupa o conferinta de presa.

Intrebat daca exista sanse, cu datele din prezent, ca pretul la gaze sa scada, Plaveti a raspuns negativ.

"Cu datele din prezent nu, pentru ca importul s-a scumpit de la 290 dolari, ultimul pret luat in calcul, la 380 de dolari pe mia de metri cubi", a spus seful ANRE. Evolutia pretului gazelor de import este aferenta intervalului iunie 2009-octombrie 2010.

Referitor la pretul la electricitate, seful ANRE a raspuns ca institutia pe care o conduce face la fiecare sfarsit de an o analiza pentru acest segment.

"Daca la gaz suntem mai aproape de a finaliza ceva, la energie abia am inceput, pentru ca se face in final de an, cand primim raportari. Sper ca in decembrie sa avem niste rezultate, dar nu mai devreme de luna decembrie", a spus Plaveti.

El a explicat ca deciziile privind preturile la energie si gaze sunt luate dupa finalizarea analizelor aferente.

Preturile la gaze si energie nu au suferit modificari in acest an. Tariful gazelor naturale a scazut cu 5% la 1 iulie 2009, dupa ce la 1 mai a fost redus cu 3%, iar pretul platit de populatie pentru electricitate a fost mentinut si in 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri