Mediul de afaceri din Romania se afla intr-un moment extrem de dificil, iar o buna oportunitate de a iesi din aceasta criza pe termen lung il reprezinta educatia antreprenoriala acordata tinerilor intreprinzatori, mizand, in acest sens, pe experienta prezenta a oamenilor de business, sunt de parere reprezentantii asociatiilor oamenilor de afaceri din Romania.
Organizatiile AOAR si AOA Pro Invest, reprezentand interesele oamenilor de afaceri din Romania, precum si cu AOA Iasi 2003 si AOA Arges, au semnat un protocol in vederea consolidarii colaborarii intre aceste asociatii la nivel national. Decizia, cu aspect formal, vine in contextul in care asociatiile considera ca mediul de afaceri se afla intr-un moment extrem de dificil, ale carui efecte se resimt in majoritatea sectoarelor de activitate si in toate regiunile tarii.

“Acest protocol de colaborare pe care l-am semnat cu AOAR-ul este un fel de formalitate, noi colaboram cu AOAR-ul de peste cinci ani de zile, in evenimente pe care asociatia le organizeaza la nivel national, insa cred ca acest moment este un semnal foarte important pentru cei care trebuie sa plece urechea mai mult la ceea ce noi spunem pentru ca parerile si opiniile cu care venim sunt direct din mediul de afaceri si sunt problemele cu care ne confruntam zilnic”, a declarat Ciprian Visan, presedinte asociatiei Pro Invest Brasov.

“Nu vorbim de interese de grup sau izolate ci de cele ale oamenilor de oamenilor de afaceri, de cele ale mediului de afaceri, iar satisfacerea acestora in special din punct de vedere fiscal sunt in scopul dezvoltarii mediului de afaceri, al economiei si al prosperitatii pe orizontala”, a mai spus el.

Astfel, asociatiile considera oportuna crearea si dezvoltare unor structuri regionale, care sa functioneze in functie de interesele locale care exista pe regiuni si “in care sa fie reprezentate asociatiile si care sa fie sub umbrela AOAR-ului“ in colaborare cu celelalte structuri, cu scopul de a dezvolta proiecte comune.

In acest sens, se sustine insistent ideea promovarii si stimularii mediului de afaceri cu capital romanesc, a inovarii, pentru ca “in Romania nu sunt ideile de afaceri si oamenii care sa le puna in aplicare, dar bani sunt” si pot pune in valoare capitalul romanesc pentru a obtine maximum de rezultate posibile. Potrivit acestora, trebuie sa existe o strategie de dezvoltare a economiei facuta de mediul de afaceri roman, astfel incat intre oamenii de afaceri sa “circule” proiectele viabile care vizeaza dezvoltarea Romaniei.

“Motorul economiei ramane omul de afaceri, el este cel care creeaza plusvaloarea. El este practic cel mai important factor pentru economia unei tari. Un om de afaceri trebuie sa aiba predictibilitate in ceea ce face, sa nu fie legislatia intr-o permanenta schimbare, astfel incat sa isi poata face o gandire care sa duca la crearea de noi locuri de munca si la plusvaloare”, considera Dan Ionescu, presedinte excutiv al AOA Arges.

Ei considera, de asemenea, ca pentru viitorul economic al tarii este imperios necesara dezvoltarea si educatia antreprenoriala pentru tineri, iar pentru acest lucru este nevoie de stimulente corect directionate din partea autoritatilor, dar si din partea mediului de afaceri.

In prezent, statul are in plan ca, pana la finalul anului, sa finanteze cu un milion de euro un numar de peste 100 de tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani care vor sa isi deschida o afacere. Cu privire la acest program, oamenii de afaceri sustin ca orice initiativa este binevenita, in conditiile economice actuale, dar trebuie sa fie si fezabila, dincolo de eligibilitatea candidatului si de structura planului de afaceri. Tinerii au nevoie sa-si dezvolte cunostintele antreprenoriale, inainte de a intra pe piata ca intreprinzator.

“Trebuie sa facem ceva ca sa atragem oamenii catre afaceri, in special pe cei tineri, iar aceasta este o directie care ar trebui dezvoltata si cu universitatile. In prezent, este misiunea noastra sa formam multi oameni de afaceri capabili sa creeze acea clasa mijlocie de care aceasta tara are nevoie si din pacate intarzie sa apara”, a spus Gheorghe Plesu, presedinte al AOA Iasi.

Atata timp cat nu se apeleaza la experienta mediului de afaceri aceste programe risca sa nu devina sustenabile pe termen lung, mai spun oamenii de afaceri. “Asociatiile trebuie sa devina un garant pentru aceste afaceri, iar ideile sa vina tot de la asociatii, deoarece nu-i putem lasa pe ei singuri sa studieze piata. Piata e prea dura la ora actuala ca sa faci experimente”.

“Aceste fonduri sunt mici, dar grupati mai multi oameni de afaceri, pot sa se lanseze in aceste afaceri. Ele ar trebui garantate de asociatii, pentru ca daca afacerea nu functioneaza intervenim si o preluam pentru ca sunt bani romanesti, in caz ca se dau si ei nu rodesc”, a continuat presedintele AOA Iasi.

La randul sau, Cristian Parvan (foto), secretar general al AOAR, considera ca intr-adevar trebuie sa se mizeze pe experienta anterioara, precum in cazul fondurilor structurale europene, dezvoltand un curs de training antreprenorial, “pentru ca a da pur si simplu bani unui tanar, cu zero cunostinte antreprenoriale, degeaba il arunci in afaceri. Mi se pare idee buna sa-I dai bani unui tanar, dar dupa ce l-ai si pregatit putin”.

Un element complementar, din partea oamenilor de afaceri, la acest program guvernamental l-ar putea reprezenta societatile de microfinantare, autorizate prin Legea nr. 240 din 15 iulie 2005. Astfel, aceste firme pot furniza microfinantarile necesare pentru acest sistem, in colaborare si cu sistemul camerelor de comert.

“Interesul nostru este dezvoltam o clasa de oameni de afaceri, iar intrunirea de astazi poate sa insemne un semnal pozitiv care sa se adreseze guvernantilor si sindicalistilor ca oamenii de afaceri sunt dispusi sa-si faca intr-adevar simtita prezenta si sa regandim Romania si din punctul de vedere al dezvoltarii economiei, in care capitalul sa fie pus sa munceasca iar oamenii sa devina importanti”, a mai spus Gheorghe Plesu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri