Presedintele Traian Basescu a declarat ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice. El a cerut ca varsta standard de pensionare sa fie 63 de ani pentru femei.

Legea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala, potrivit hotararii recente a Curtii Constitutionale, care a respins sesizarile PNL si PSD+PC.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca, din punct de vedere legal, nu are nicio observatie asupra Legii, intrucat aceasta a fost declarata constitutionala, iar presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au semnat-o, potrivit Antena3.ro.

"Analizand legea, la articolul 53, aliniatul 1, am constatat ca se instituie varsta standard de penionare la femei si barbati la 65 de ani. Sunt un sustinator fara rezerve a egalitatii de sanse in fata legii pentru femei si barbati. Nu pot insa sa nu analizez realitatile socio-ecnomice din Romania. Constat ca femeile au mai multe probleme decat barbatii", a declarat Traian Basescu.

El a mentionat ca, de altfel, si legea trimisa la promulgare, la articolul 57 alineatul 4 si la articolul 60 alineatul 2, instituie diferente de tratament intre femei si barbati, dand ca exemplu faptul ca la balerini si la militari stabileste varste diferite de pensionare intre femei si barbati, scrie Mediafax.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca solutia adoptata de presedintele Traian Basescu de a cere reexaminarea Legii pensiilor este cea corecta politic si constitutional, mentionand ca seful statului a sanctionat implicit frauda din Parlament, scrie 9AM.

Ponta a mai spus ca solutia adoptata de Traian Basescu este si "diplomatica". El a mentionat ca nu se astepta ca Traian Basescu sa numere deputatii care au votat legea.

"Consider decizia lui Basescu un succes comun al celor care au luat atitudine fata de frauda din Parlament", a spus Ponta.

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat ca liberalii considera retrimiterea Legii pensiilor la Parlament ca fiind un gest de imagine, mentionand ca presedintele este aparatorul fraudei din Parlament si adaugand ca trebuie intetite demersurile pentru motiunea de cenzura.

"Consideram ca aceasta decizie este un exclusiv exemplu de imagine, presedintele incercand sa pozeze astfel in aparatorul pensionarilor. Remarcam totusi ca modul in care presedintele a considerat legea ca fiind una adoptata in mod legal si ca neavand probleme de neconstitutionalitate, il face pe Traian Basescu aparatorul fraudei din Parlament", a spus Voicu.

El a subliniat ca presedintele isi asuma astfel "in mod direct fauda prin care aceasta lege a fost aprobata in Parlament".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri