Stergerea datoriilor bugetare acumulate de societati trebuie analizata pentru fiecare caz in parte, in vederea stabilirii compatibilitatii ajutorului de stat cu cerintele Uniunii Europene, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde ."Ideea referitoare la stingerea datoriilor unor companii este intr-un stadiu incipient. Nu a fost inca legiferata. Este clar ca orice subventie de la buget reprezinta un ajutor de stat. Trebuie vazut insa de la caz la caz", a afirmat Berinde.

Societatile in dificultate trebuie sa intocmeasca un plan de restructurare pentru a putea sa beneficieze de ajutorul de stat. "Depinde de situatia fiecarei companii. Poate exista sau nu posibilitatea compatibilizarii cu prevederile legislatiei UE in domeniul concurentei. Dar, pentru a putea sa ne exprimam punctul de vedere, trebuie sa existe un proiect de act normativ", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca majorarea capitalului social al Companiei de Infrastructura Feroviara reprezinta o varianta de stergere a unor datorii care nu mai pot fi recuperate din cauza lipsei de performanta a societatii. Acestia au afirmat ca o astfel de posibilitate este avuta in vedere si pentru alte societati, unde sunt inregistrate mari sume restante, acumulate de-a lungul anilor. Ministrul finantelor a precizat ca o astfel de procedura este acceptata inclusiv la nivelul Comunitatii Europene ca metoda prin care datoriile istorice ale unor companii pot fi anulate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Platforma de crowdfunding care ofera randament mediu de 15%