Romania coboara de pe 8 pe 10 in topul tarilor cu cele mai riscante datorii

Costurile de asigurare a datoriilor statului roman impotriva riscului de default s-au redus in trimestrul al treilea, iar Romania a coborat doua pozitii in topul statelor cu cele mai riscante datorii, pe locul zece, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pietei finaciare CMA.

Astfel, credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a scazut de la 4,107 puncte in trimestrul al doilea la 3,509 puncte procentuale in trimestrul al trei, se arata in studiul citat de Mediafax.

Credit default swap-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Cel mai riscant stat a ramas in trimestrul al treilea Venezuela, urmata de Grecia, Argentina, Pakistan, Ucraina, Irlanda, Dubai, Irak, Portugalia si Romania.

Trimestrul al doilea a fost foarte bun pentru Europa emergenta, noteaza analistii CMA, toate statele analizate inregistrand o imbunatatire a costurilor de asigurare a datoriilor. Bulgaria a avut cea mai buna performanta, de la 3,57 puncte procentuale la 2,75 puncte procentuale.

Din Europa Centrala si de Est, Grecia (locul 2) are cele mai mari costuri de asigurare a datoriilor, urmata de Ucraina (locul 5), Romania (10), Letonia (11), Ungaria (12), Bulgaria (15), Lituania (16), Croatia (19), Rusia (28), Turcia (29), Polonia (35), Estonia (48), Cehia (50), Austria (51) si Slovacia (52).

Statul cu cele mai reduse costuri de asigurare a datoriilor a ramas Norvegia, stat urmat de Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Elvetia, Olanda, Australia, SUA si Hong Kong.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri