Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut in august cu 7% fata de cea din iulie si cu 11,3% comparativ cu aceeasi luna din 2009, la 77.953 tone, iar dintre produsele lactate, branzeturile au avut cel mai mare declin, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.
Unele produse lactate obtinute din laptele de vaca colectat de unitatile procesatoare au inregistrat diminuari ale productiei in august 2010 comparativ cu luna precedenta.

Astfel, cea mai mare scadere a productiei in perioada analizata a avut loc la branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca, cu 484 tone (-8,6%), urmate de smantana de consum cu 211 tone (-5,5%) si de unt cu 34 tone (-4,8%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In schimb, cantitatea de lapte de consum a crescut cu 1.469 tone (+10,1%), iar cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) a ramas aproximativ egala cu cea obtinuta in luna iulie.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in august 2010 scaderi ale productiei au avut loc la branzeturi, cu 870 tone (-14,5%), urmate de unt, cu 86 tone (-11,3%). Productia de lapte de consum a ramas aproximativ egala cu cea obtinuta in luna august 2009.

Pot fi mentionate si doua produse lactate la care productia a crescut, si anume laptele acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 1.185 tone (+10,1%) si smantana de consum, cu 106 tone (+3%).

In primele opt luni, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 51.548 tone (-7,5%), la 636.546 tone.

Cea mai mare scadere a productiei in ianuarie-august a fost la branzeturi, inclusiv cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,2% din productia totala de branzeturi), cu 4.603 tone (-9,6%), urmata de unt, cu 507 tone (-7,6%), si de lapte de consum, cu 3.768 tone (-2,6%).

In aceeasi perioada, productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) s-a majorat cu 5.374 tone (+5,5%), iar cantitatea de smantana de consum a ramas aproximativ egala cu cea obtinuta in primele opt luni din 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri