394 din cele 739 de ferme aflate in portofoliul ADS sunt in procedura de lichidare, iar alte 123 de foste IAS-uri s-au tot restructurat de-a lungul ultimilor 3 ani. Insa in Romania, nici macar privatizarea nu a functionat. In momentul infiintarii, in 2000, ADS controla 762 de societati comerciale, dintre care au fost ofertate 605, insa numai 288 au fost vandute. Iar majoritatea acestora au fost vandute preferential in primii doi ani, preferential, fara respectarea legii.

Acesta este si motivul pentru care multe licitatii facute in urma cu 4-5 ani au fost atacate in justitie, procesele aflandu-se si acum pe rol. "Societatile care nu s-au vandut in primii trei ani nu mai sunt interesante. De aceea au ajuns in procedura de faliment", a afirmat Tanczos, in cadrul unei conferinte in care si-a intitulat prezentarea "Falimentul in Agricultura", desi a recunoscut ca o putea numi si "Agricultura in Faliment".

O alta dovada a modului ineficient in care s-a facut privatizare este data de falimentele firmelor care au cumparat active de la ADS. 38 din 58 de societati private care au luat in folosinta gratuita ferme zootehnice dezafectate sunt in lichidare. In plus, afirma Tanczos, multi cumparatori nu isi respecta angajamentele asumate in contract in ceea ce priveste investitiile pe care au promis ca le vor face. Modul defectuos in care s-au facut privatizarile si concesionarile in agricultura, in care nu s-a tinut cont de capacitatea manageriala a cumparatorilor sau a arendasilor, este demonstrata si de datoria pe care acestia o au la ADS.

Aceasta suma se ridica la aproximativ 13% din bugetul pe un an al ministerului Agriculturii. Imediat dupa ce a fost instalat ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur a declarat razboi datornicilor la ADS, institutie care avea de recuperat 3.300 miliarde lei vechi de la acestia.

Pentru a accelera procesele in justitie, a fost modificat, printr-o hotarare de Guvern statutul ADS, care a beneficiat de un tratament asemanator celui de care beneficiaza AVAS, prin se putea trece mult mai rapid la procesul de executare silita.

Desi a fost infiintat numai in acest an, serviciul de Executari Silite si Rezilieri Contracte al Agentiei a intocmit peste 512 de dosare avand somatiile de plata emise pana la 14.12.2005 pentru creante in valoare de aproximativ 2 mii miliarde lei vechi. De altfel, primii 20 de datornici datoreaza ADS peste 1.100 miliarde de lei vechi.

Pe primele locuri se afla Asociatia Agricola Isagri Posta Calnau, AGRO 2001, Corias Corabia SA, Agrosem Service, Principal Construct, Asociatia Toamna Bogata, Agroflip, Dunav International Construct si Crucidava SA Crucea.