Mai buni decat Italia: Romania, locul 2 in UE la productia de porumb

Romania va devansa Italia si se va plasa anul acesta pe locul doi in Uniunea Europeana (UE) la productia de porumb, care va ajunge probabil la 9,4 milioane de tone, cantitate depasita numai de productia din Franta, potrivit calculelor Reuters, informeaza Mediafax.

Romania a recoltat 6,3 milioane de tone de porumb de pe doua treimi din suprafata insamantata, potrivit unor date obtinute de Reuters.

Un oficial al Ministerului Agriculturii a declarat agentiei de stiri ca recoltarea va fi completa in doua saptamani.

"Datele sunt surprinzator de bune. Suntem martorii cresterii productivitatii la peste patru tone la hectar", a afirmat oficialul.

Romania a insamantat 2,3 milioane de hectare cu porumb, iar autoritatile au estimat initial o productie de opt milioane de tone, comparativ cu 7,9 milioane de tone anul trecut.

Reuters noteaza ca Romania ocupa primul loc in UE la suprafata insamantata cu porumb, insa are cea mai slaba eficienta, avand in vedere ca productivitatea este in mod traditional redusa, din cauza lipsei sistemelor de irigare si a investitiilor.

Analistii apreciaza ca terenurile agricole din Romania sunt subevaluate in comparatie cu cele din state sau alte zone din UE, precum Marea Britanie sau vestul Germaniei. Cu toate acestea, problemele legate de proprietatea acestor terenuri descurajeaza investitiile.

Italia estimeaza o recolta de porumb de 7,7 milioane de tone in acest an, fata de 7,9 milioane de tone in 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri