Preturile la bunurile alimentare s-au majorat cu 0,82% in septembrie comparativ cu luna precedenta, cele mai mari cresteri fiind inregistrate la cartofi, oua, legume, paine sau ulei. Preturilor marfurilor nealimentare a urcat usor si in luna septembrie, cu 0,34%, scumpirile inregistrandu-se in cazul combustibililor si cartilor sau revistelor.

Servicii au inregistrat o scumpire de ansamblu de 0,62% luna trecuta, potrivit datelor Institutului National de Statistica, majorari de preturi fiind observate, in special, la biletele CFR.

Totusi, rata lunara inflatiei, de 0,56%, nu reflecta nici de aceasta data temerile economistilor, care se asteptatu la efecte de runda a doua si a treia dupa majorarea cotei TVA.

Guvernul a decis majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2010 (de la 19% la 24%), fapt ce a provocat presiuni inflationiste imediate (n.r. - puternic vizibile in luna iulie), insa trendul inflatiei s-a temperat in august si septembrie pe fondul lipsei acute de cerere pentru consum.