"Ministrul Valeriu Tabara nu este de acord si nu va promova niciodata o politica de crestere a preturilor produselor agro-alimentare care, in acest moment, este nejustificata. Astfel, atat ministrul agriculturii, cat si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu sustin punctul de vedere al celor care arunca vina pe producatorul agricol roman, fie el mic sau mare. Chiar in contextul in care pretul la materia prima a crescut, exista suficiente rezerve in costuri, de la procesator pana la raft, care sa nu modifice preturile de vanzare catre consumatori", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii, conform Mediafax.

Multe din disfunctionalitatile pietei ii defavorizeaza, in principal, pe producatorii agricoli de materie prima si pe consumatorul, in timp ce procesatorii si cei care comercializeaza produse agroalimentare absorb profiturile din sistem, se spune in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, discrepantele care apar in privinta preturilor produselor agroalimentare sunt date si de fractionarea sistemului agroalimentar romanesc, unde exista o "ruptura aproape totala" intre procesatori si producatori.

Totodata, reprezentantii MADR afirma ca nu subventiile sunt cele care creeaza disfunctionalitati legate de preturi, ci modul in care se speculeaza cu produsele agroalimentare, lucru pe care nu il fac producatorii romani din sectorul vegetal sau animal.

"Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, nu va accepta niciodata ca asupra producatorilor romani de materie prima, fie ca este vorba de sectorul vegetal sau de cel animal, sa se exercite un santaj legat de preluarea productiei. In concluzie, consideram ca, in acest moment, cresterea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala", se mai arata in comunicat.

Citeste si:

Tabara a declarat, sambata, la Vaslui, ca a exagerat in ceea ce priveste cresterea preturilor anuntata de el la inceputul saptamanii trecute la produsele alimentare, respectiv de 8-10%.

Potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica, preturile de consum au crescut in luna septembrie cu 0,56% fata de august, iar inflatia anuala a urcat de la 7,58% la 7,77%.

In primele noua luni, produsele alimentare s-au scumpit cu 3,87%, marfurile nealimentare cu 8,44%, iar tarifele la servicii au avansat cu 5,47%. Fata de luna august, preturile produselor alimentare au avansat cu 0,82%.

Comparativ cu luna august, cresteri de peste un punct procentual ale preturilor alimentelor au fost inregistrate la "paine, produse de franzelarie si specialitati" (1,02%), "legume si conserve de legume" (3,67%), "ulei, slanina, grasimi" (3,95%) si branza (1,24%).

Scumpiri semnificative au fost inregistrate la cartofi (7,42%), oua (5,89%) si ulei (4,66%). La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost consemnate la fructe si conserve din fructe, care s-au ieftinit cu 1,96%.