Guverantorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca in Romania se confunda ideea de afacere in sensul economiei de piata cu afacerismul, care are o conotatie puternic peiorativa, pentru ca nu exista constiinta ca a face bani este "o treaba grea, o meserie in sine".

"Cred ca aceasta este a doua mare capcana in care a picat Romania, alaturi de descurajarea muncii, si anume confundarea ideii de afacere in sens de economie de piata, a produce ceva profitabil, si afacerism, cu o conotatie puternic peiorativa", a declarat Isarescu la o emisiune difuzata marti seara la TVR 2.

Guvernatorul BNR este actionar la o firma din domeniul viticol, al carei administrator este sotia sa.

"Marturisesc public ca ma implic emotional in acea mica firma. Categoric am un administrator, sotia mea. Ma implic pentru ca aflu foarte multe lucruri", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca in mediul de afaceri exista doua confuzii, prima fiind legata de ideea ca este usor sa castigi bani.

"Prima confuzie este ca a castiga bani dintr-o afacere este o chestiune simpla. Pai atunci, cine nu ar face bani?! Si orice esec in acest domeniu este aruncat in oricare alta parte. Daca s-ar fi aruncat in directia ca nu am avut sansa, nu am avut noroc, poate ar fi fost bine. Nu exista constiinta faptului ca a face bani, a face profit, cum s-ar spune, este o treaba grea, o meserie in sine", a afirmat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu spus ca a doua confuzie este ca mediul de afaceri poate fi impovarat cu o fiscalitate excesiva. El considera ca este prea mare numarul impozitelor, nu nivelul acestora, exceptie facand contributiile de asigurari sociale.

"Din experienta acelei mici vinarii aflu cate drumuri trebuie sa faca pe la zeci de ghisee si cum trebuie sa te apleci la ghiseu, cand tara este, spun eu, computerizata. De ce multe din informatii nu se trimit online? De ce trebuie sa completam atatea hartii? De ce trebuie sa piarda lumea timpul de cateva ori pe luna, de la Dragasani la Ramnicu Valcea, sa duca trei hartii si sa le primeasca cineva la ghiseu numai ca sa isi justifice o activitate, sa avem un aparat mai stufos? Dupa ce ai creat acest aparat stufos vezi cat de greu este sa revii asupra lui", a mai afirmat Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,4% in octombrie