Contributiile platite de firme si salariati sunt enorme pentru a mentine un anumit nivel al pensiilor, insa descurajeaza astfel munca, exact elementul care poate asigura un nivel ridicat al pensiilor, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
"In primul rand, nu trebuie sa descurajam munca prin impozite foarte mari. (...) In momentul in care punem pe firme si pe salariatul roman contributii enorme, fara sa tinem un anumit echilibru pentru a plati un anumit nivel de pensii si ne uitam cu atentie la cifre, ne uitam ca descurajeaza munca, exact ceea ce poate sa asigure pensii mari", a spus Isarescu (foto), la o emisiune difuzata marti de TVR 2.

El a afirmat ca aceasta situatie este una ditre "cele mai grave capcane" in care a intrat Romania, in conditiile in care a aparut un conflict pentru ca se doreste plata unor pensii mari.

"Romania are putini contribuabili, contributiile pentru asigurari sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din aceasta tara. In felul acesta descurajam munca si nu multumim nici protectia sociala. Este greu de iesit dintr-o asemenea situatie", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR, in varsta de peste 60 de ani, a mentionat ca se apropie de varsta pensionarii.

"Putin mai am si sunt pensionar, si chiar ma sperii ca tinerii nu vor avea cu ce sa imi plateasca pensia, mai in gluma mai in serios", a afimat Isarescu.

Totodata, el a aratat ca toata lumea vrea sa traiasca mai bine, insa acest lucru nu se poate realiza prin legi aprobate de Parlament.

"Am mers la un moment dat in Parlament si am spus: Daca nivelul de trai poate fi determinat de o lege care trece in Parlament, spunti-mi mie tara in care nu se va trai bine!. Este simplu. Ce parlament nu vrea sa dea o lege care sa duca la cresterea nivelului de trai? Dar nu se poate. Deci nu trebuie sa ne imbatam atat de mult cu apa rece", a explicat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a afirmat ca rolul BNR este de a impune respect si de a aduce aminte societatii ca exista limite financiare.

"Aceste limite financiare izbesc foarte tare. Societatea nu trebuie sa fie nepregatita in a sti ca da cu capul intr-un zid cand isi permite sa cheltuiasca mult mai mult decat produce si nici sa se mire atunci cand creditorii externi ne intorc spatele", a continuat Isarescu.

El a spus ca este datoria BNR sa semnaleze care sunt limitele financiare ale tarii, care sunt echilibrele ce trebuie pastrate sau care este maximul de dezechilibru pe care si-l permite tara.

"Nu cred ca este neaparat o critica, este o datorie. Ar trebui sa fim criticati daca nu am spune. Uitati cat se discuta acum despre criza. Multe dintre greselile de acum s-au facut s-au facut si acum 10 ani , si acum 40 de ani. Si atunci iti pui intrebarea ce a invatat omenirea? De ce se repeta aceleasi greseli? Nu am o viziune atat de neclara despre criza cum vad acum in presa romaneasca. Cand ceva nu merge se numeste criza. Criza financiara insamna prabusiri de banci, pierderi de economisiri. Definitia unei crizei financiare este mult mai clara. (...) Acum suntem intr-o recesiune", a mai spus Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri