Banca remarca incetinirea declinului economiei in trimestrul al doilea la 0,5% fata de intervalul similar din 2009, comparativ cu contractia de 2,6% din primele trei luni. Mai mult, in trimestrul al doilea afost inregistrata o crestere de 0,3% fata de cel precedent, sustinuta mai ales de exporturi.

Pentru restul anului, UniCredit nu exclude incetinirea cresterii economice, avand in vedere nivelul scazut al cererii interne, dar avansul va fi sustinut totusi de pietele de export.

La nivel general, UniCredit anticipeaza ca economia Romaniei va avea in 2011 performante sub cele ale regiunii, respectiv o crestere de 1,7% fata de un avans mediu de 3,8%.

Deficitul bugetar va atinge 7% din PIB in acest an si 5% in 2011, potrivit raportului care a mentinut prognozele din iulie. Guvernul a stabilit cu FMI o tinta de deficit bugetar de 6,8% pentru acest an.

Pentru sfarsitul acestui an Unicredit anticipeaza o inflatie de 7,3%, peste tinta oficiala de 3,5% (cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual), ca urmare a efectului majorarii TVA in iulie, urmand sa incetineasca in a doua jumatate a anului viitor la circa 4%.

Citeste si:

In raport se arata ca situatia contului curent se va inrautati, din cauza nivelului scazut al remiterilor si al investitiilor straine directe. Romania va inregistra in acest an un deficit de cont curent de 6,3% si de 4,9% in 2011, se arata in raport.

UniCredit anticipeaza pentru finele anului un curs de 4,3 lei pe euro si de 4,2% in 2011. In raportul din iulie, UniCredit se astepta pentru acest an la un curs de schimb de 4,35 lei pe euro.

UniCredit se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 6,25% pana la sfarsitul acestui an, care va ajunge in 2011 la 5%.

Avand in vedere dezechilibrele balantei externe precum si consecintele politice ale masurilor de austeritate, UniCredit este precauta in privinta ratingului Romaniei si a perspectivei cursului de schimb.