Lucian Croitoru, BNR: Problema de fond a sistemului public ramane supraocuparea

Salariile angajatilor din intreg sectorul public trebuie sa fie decente, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, mentionand, insa, ca acest lucru nu este posibil la momentul actual din cauza ca sistemul este supraocupat.

"Este necesar sa se plateasca salarii decente in sectorul public", a declarat astazi Lucian Croitoru (foto), consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Cea mai recenta dezbatere privind salariile din sectorul public este legata de Ministerul Finantelor, unde angajatii au intrat in greva spontana dupa ce li s-au taiat sporurile, iar salariile de baza sunt, potrivit lor, foarte mici.

Croitoru mai subliniaza, insa, ca statul nu poate da salarii decente daca sistemul public este supradimensionat.

"Sistemul nu permite (n.r. - plata unor salarii decente) pentru ca pur si simplu exista exces de ocupare. Au prea multi oameni de platit cu salarii mari", afirma consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara.

El sustine ca si daca se elimina anumite sporuri sau daca se reduc salariile, problema esentiala a sistemului public - supraocuparea - va persista.

Problema de fond ramane ocuparea, iar nivelul salariilor tot va aparea ca problema mai devreme sau mai tarziu atat timp cat excesul de ocupare se mentine”, este de parere Croitoru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri