Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a spus angajatilor care protesteaza in institutie, dupa discutiile cu liderii sindicali, ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare, potrivit Mediafax.

Ialomitianu a mai spus ca vrea sa vada modul in directorii din minister au repartizat aceste stimulente, astfel incat cei care au muncit sa fie rasplatiti.

Ministrul a precizat ca deblocarea stimulentelor pe lunile august si septembrie se va face dupa finalizarea analizei de catre comisia desemnata in acest scop.

"Sunt convins ca multi dintre cei de aici au muncit, nu vrem ca directorii sa fie beneficiari ai acestor stimulente", le-a spus Ialomitianu angajatilor care protesteaza de peste 24 de ore pe holurile Ministerului Finantelor.

El a reafirmat ca marti va fi votata in Parlament noua Lege de salarizare unitara si astfel va fi asigurata o salarizare echitabila pentru angajatii din Ministerul Finantelor.

"Am cerut Parlamentului sa treaca marti legea, dupa care Ministerul Finantelor va fi pe locul trei la salarizare si nu mai trebuie sa fiti cu teama", a mai spus Ialomitianu.

El a subliniat ca, dupa votarea Legii salarizarii, salariile vor fi decente si angajatii nu vor mai depinde de aceste stimulente.

De ce au protestat angajatii de la Finante? Salarii modeste, sporuri uriase


Salariatii din Ministerul Finantelor Publice au inceput miercuri o greva spontana nemultumiti de faptul ca pe ultimii fluturasi de salariu nu au mai fost trecute si “stimulentele” care, ironic, ii stimuleaza sa munceasca.

De ce aceasta disputa? Fostul ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a pastrat stimulentele pe care le acorda angajatilor, desi a procedat la reducerea salariilor de baza cu 25%, asa cum s-a intamplat in tot sistemul bugetar. Insa, aceasta decizie a fost cea care a condus la remanierea lui Vladescu, potrivit chiar declaratiilor presedintelui Traian Basescu, care ii recomanda lui Gheorghe Ialomitianu, noul ministru de finante, sa nu repete aceasta greseala. Zis si facut. Sporurile au fost taiate.

“Salariile angajatilor din Ministerul Finantelor Publice se claseaza pe ultimul loc in sistemul bugetar”, se arata intr-un comunicat de presa. De ce? Pentru ca sistemul pe care a functionat remunerarea angajatilor de la Finante a fost bazat pe salarii mici si stimulente care sa majoreze venitul net. Cand erau realizate majorari, de cele mai multe ori, erau crescute stimulentele, salariul ramanand la aproximativ acelasi nivel.

Dar angajatii din Finante nu au deranjati, la acel moment, de dezechilibrul dintre ponderea salariilor si cea a stimulentelor pentru ca cele din urma asigurau venituri semnificative, cu mult peste cele din alte ministere sau din sectorul privat.

Spre exemplu, din date oficiale, ministrul de resort avea in urma cu cateva luni un venit net lunar de circa 5.000 de lei, iar secretarii sai de stat castigau lunar intre 4.000 si 5.000 de lei. Totusi, directorul cabinetului ministrului era platit mai bine decat ministrul, cu 6.000 de lei pe luna, iar asistenta cabinetului era platita la fel ca si un secretar de stat. Totusi, angajatii de la cabinet sau de la alte departamente nu aveau acelasi salariu de baza ca si secretarii de stat sau ministrul, dar valoarea ridicata a stimulentelor facea ca acele persoane sa castige, in total, la fel.

De asemenea, directorii directiilor din MFP castigau net intre 7.000 si 9.000 de lei lunar, iar directorul autoritatii de certificare si plata obtinea lunar chiar 13.000 de lei, iar un salariat cu functia de sef serviciu la aceasta autoritatea avea un salariu lunar de 10.000 de lei (dublu fata de al ministrului).

Majoritatea soferilor de la Finante castigau aproximativ 2.500 de lei (cu un salariu de baza mai mic de 1.000 lei), dar existau si cazuri de persoane aflate in aceasta functie ce erau recompensate cu peste 4.000 de lei. Comparand cifrele se duduce clar ca soferul era platit la fel ca si secretarii de stat.

Angajatii din Finante s-au trezit peste noapte cu venituri sesizabil mai mici dupa ce sporurile au fost taiate. Evident, in acest context, urmarile pot fi nefericite pentru calitatea portofoliilor de credite contractate de angajatii din sectorul public, dar nici majorarea cotei TVA la 25% pentru intreaga populatie a tarii nu este justificata pentru a sustine plata stimulentelor.

“Este necesar sa se plateasca salarii decente in sectorul public”, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Insa, Croitoru mentioneaza clar ca acest lucru nu este posibil atat cat sistemul este supradimensionat. Reducerea salariilor nu va rezolva problema supraocuparii, ci doar o va amana pana la un alt moment cand deficitele structurale ale economiei se vor accentua din nou.

“Sistemul nu permite (n.r. – plata unor salarii decente) pentru ca pur si simplu exista exces de ocupare. Au prea multi oameni de platit cu salarii mari”, afirma Croitoru. El sustine ca si daca se elimina sporurile sau daca se reduc salariile, problema estentiala a sistemului public – supraocuparea – va persista.

Nu toata lumea va primi stimulente, pentru ca nu au muncit toti


Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca stimulentele vor fi platite doar angajatilor care au muncit suplimentar si au avut rezultate deosebite, nu tuturor salariatilor din minister.

"Cei care au rezultate foarte bune, aceia vor primi stimulentele, nu toata lumea si nu pe criterii subiective", a spus Ialomitianu.

El a reiterat ca stimulentele vor fi acordate numai persoanelor cu rezultate "deosebite", de exemplu din Trezorerie si Garda Financiara.

"Nu toata lumea va primi stimulente, pentru ca nu toata lumea a muncit", a continuat ministrul Finantelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri