Interconexiunea retelelor de gaze ale Romaniei si Ungariei prin conducta Arad-Szeged este o oportunitate pentru dezvoltarea proiectului AGRI, a declarat premierul Emil Boc, prezent in Ungaria, la inaugurarea gazoductului.
"Acest proiect este o oportunitate pentru AGRI si cu aceasta ocazie salutam faptul ca Ungaria este implicata in AGRI, implicare care ii va intari sansele, inclusiv la nivelul UE", a afirmat Boc, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Guvernul va include AGRI in lista de proiecte care vor fi finantate in 2011 si ca impreuna cu partenerii din zona Marii Caspice cauta furnizori de gaze pentru acest proiect.

Proiectul AGRI vizeaza tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Marii Caspice in Europa, respectiv dinspre Azerbaijan spre Romania, prin Georgia, precum si constructia a doua terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi si portul Constanta. In proiect va intra si Ungaria, astfel incat fiecare dintre cele patru state implicate va avea o participatie de 25%.

Boc a salutat si sprijinul, inclusiv a celui financiar, al Uniunii Europene in realizarea gazoductului Arad-Szeged.

Potrivit lui Boc, realizarea gazoductului Arad-Szeged "este o dovada a eficientei guvernelor roman si ungar si a relatiilor cu Uniunea Europeana".

Premierul roman a afirmat ca prioritatile Romaniei in domeniul gazelor naturale sunt interconectarile cu Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova si Serbia.

"Gazoductul Arad-Szeged este un succes al colaborarii bilaterale dintre guvernele roman si ungar si a celei dintre companiile Trangaz si MOL Este un prim pas pentru o retea europeana integrata care va oferi securitatea aprovizionarii cu gaze si competitivitatea pietelor interne de gaze", a mai spus Boc.

Gazoductul Arad-Szeghed are o lungime de 109 kilometri, dintre care 62 de kilometri pe teritoriul romanesc, si are o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi pe an.

Premierul ungar, Victor Orban, prezent la eveniment, a afirmat ca Romania si Ungaria "sunt tari cheie in Europa Centrala".

"Cand aprovizionarea cu gaze este fragmentata, toti sunt vulnerabili. (...) Daca in aceasta regiune nu avem dezvoltare, in toata Europa nu va fi dezvoltare. Europa Centrala, din Polonia pana in Romania, ramane regiunea cu cea mai mare dezvoltare, la fel cum era si inainte de criza economica", a declarat Orban.

Presedintele grupului ungar Mol, Zsolt Hernadi, prezent la inaugurarea Gazoductul Arad-Szeged, a afirmat ca incepand cu aceasta colaborare intre Romania si Ungaria, care va asigura preturi competitive pentru consumatori si va creste puterea de negociere a celor doua tari, se poate vorbi despre colaborari regionale "adevarate".

Intentia de realizare a acestei interconectari a sistemelor de gaze dintre Romania si Ungaria a aparut in urma cu aproximativ 10 ani, dar acordul final pentru realizarea ei efectiva a fost semnat abia in 2008.

Sandor Fasimon, presedinte al grupului Mol, a afirmat ca "intr-o anumita masura acest gazoduct dintre Romania si Ungaria este un act de independenta fata de gazele rusesti".

El a adaugat ca prin realizarea acestei interconexiuni, Romania va avea acces la pietele din vestul Europei, iar existenta unei piete regionale este cea care regleaza pretul gazelor.

Pentru moment, prin gazoductul Arad-Szeged, Romania poate doar sa importe gaze, dar prin realizarea unor investitii intr-un interval de aproximativ cinci ani, va putea sa si exporte gaze.

Fasimon a mai aratat, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor, ca aceasta conducta va putea suplini o eventuala noua sistare a gazelor de catre Federatia Rusa.

Pana la realizarea conductei Arad-Szeged, Romania importa gaze din Rusia prin doua companii de trading.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri