"Pentru ca populatia sa aiba incredere in moneda nationala trebuie ca si decidentii Romaniei sa aiba incredere in leu. Parlamentul, Guvernul si alti decidenti trebuie sa transmita, prin adoptarea unor masuri, un mesaj de incredere in moneda nationala. Odata transmis acest mesaj, odata ce acestia vor crede in leu, reactia populatiei nu va intarzia sa apara", a spus Craciun.

El a adaugat ca aproape toate societatile din Romania au preferat sa transfere riscul valutar "din propria ograda" in cea a clientilor produselor lor.

"Este mai usor si mai ieftin pentru ei. Altfel, ar fi trebuit sa faca operatiuni de hedging, sa angajeze oameni specializati, deci cheltuieli suplimentare", a afirmat reprezentantul Eureko Pensii.

Directorul de vanzari si marketing al Honda Trading Romania, Ovidiu Repanovici, a spus ca firma nu poate afisa toate preturile in euro, in conditiile in care vehiculele distribuire in Romania sunt importate din Japonia.

"Pentru vehiculele aflate pe stoc, societatea a inceput sa afiseze preturile in lei, dar nu putem sa o facem pentru toate produsele noastre", a spus Repanovici.

Adrian Vasilescu (foto), consilier al guvernatorului BNR, a spus ca in Romania toate preturile si toate tranzactiile trebuie exprimate in moneda nationala, conform unui act normativ adoptat in 1990.

Citeste si:

"Discutia despre fenomenul de euroizare a economiei nationale este oportuna, dar trebuie sa ne ferim de fatarnicie, sa ne ferim sa cadem in populism. Putem sa dam o dispozitie ca preturile sa fie afisate in lei peste tot, dar nu putem sa obligam un agent economic sa nu gandeasca in euro", a spus Vasilescu.

El a adaugat ca, odata cu venirea crizei, autoritatile din Romania au uitat de adoptarea monedei europene, acest fapt fiind "un lucru grav".
Deputatul UDMR, Peter Lakatos, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a spus ca, spre deosebire de Romania, in Ungaria fenomenul de euroizare nu se manifesta.

"Neincrederea societatilor din Ungaria in forint este mult mai redusa decat a firmelor din Romania fata de leu. De ce? In opinia mea, cred ca guvernul ungar s-a miscat mai bine cu reformele, cu restructurarile, cu privatizarile. Investitiile straine au fost mari decat in Romania, au venit mai repede decat la noi. Aceste aspecte au contat in evolutia forintului, in credibilitatea monedei Ungariei in randul firmelor", a spus Lakatos.

El a adaugat ca, analizand ofertele bancilor locale, este mai rentabil pentru clienti sa se imprumute pe termen lung in moneda europeana decat in lei.