Romania s-a mentinut in topul tarilor din UE in privinta ratei anuale a inflatiei din luna septembrie, preturile urcand pe piata autohtona de 3,5 ori mai puternic decat in UE, iar ocupantele locurilor 2 si 3 isi pastreaza distanta fata de prima pozitie, cu cifre mult mai mici, informeaza Mediafax.
Astfel, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, inflatia anuala din Romania a fost in septembrie de 7,7%, fata de 2,2% in UE, respectiv 1,8% in zona euro.

Romania este urmata in top de Grecia, cu o crestere medie de 5,7% a preturilor, si de Estonia, cu 3,8%.

In Ungaria, inflatia anuala s-a plasat in septembrie la 3,7%, iar in Bulgaria la 3,6%. Polonia si Cehia, cu 2,5%, respectiv 1,8%, se regasesc la mijlocul clasamentului, apropiate de media UE.

In Germania, preturile au crescut cu 1,3%, in Italia cu 1,6%, in Franta si in Austria cu 1,8%, iar in Portugalia cu 2%. Irlanda a inregistrat o rata negativa a inflatiei de -1%, iar in Letonia produsele si serviciile s-au scumpit cu 0,3%.

Rata inflatiei a sarit in Romania in iulie, la 7,1%, de la 4,3% in iunie, odata cu cresterea TVA de la 19% la 24%, insa economia autohtona era printre "liderii" UE la acest capitol si inainte de majorarea taxei.

Pentru sfarsitul acestui an, Unicredit anticipeaza o inflatie de 7,3%, peste tinta oficiala de 3,5% (cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual), ca urmare a efectului majorarii TVA in iulie, urmand sa incetineasca in a doua jumatate a anului viitor la circa 4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri