Romania ocupa locul trei in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea anuala a exporturilor intra si extra comunitare din perioada ianuarie-iulie, de 25%, la 20,5 miliarde euro, si pozitia a cincea dupa avansul importurilor, de 20%, la 26 miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.

Cea mai mare crestere a exporturilor intra si extra comunitare a fost inregistrata, in perioada ianuarie-iulie, de Bulgaria (29%, la 8,3 miliarde euro). Urmatoarea pozitie in clasament este ocupata de Letonia (26%, la 3,8 miliarde euro). Pe acelasi loc cu Romania se plaseaza Lituania, ale carei exporturi se situeaza la 8,2 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

Germania este liderul Uniunii in ceea ce priveste valoarea exporturilor (de 540 miliarde euro, in urcare cu 17%), fiind urmata de Olanda (241,7 miliarde euro, in crestere cu 20%) si Franta (228,1 miliarde euro, cu 12% mai mult decat in ianuarie-iulie 2009).

Dintre statele UE, doar Luxemburg a inregistrat o evolutie negativa a exporturilor in perioada analizata. La importuri, insa, patru tari au consemnat scaderi, respectiv Irlanda, Grecia, Luxemburg si Malta.

Cele mai mari cresteri ale importurilor se observa la Suedia (30%, la 61,5 miliarde euro), la Lituania (27%), Cehia si Olanda (22%) si Slovacia si Polonia (21%). Un avans al importurilor similar cu cel al Romaniei a fost consemnat de Estonia.

Diferenta dintre exporturi si importuri este negativa in 16 state comunitare, zero in trei si pozitiva in celelalte. Cel mai mare excedent comercial il are Germania (87,7 miliarde euro), iar cel mai ridicat deficit se observa la Marea Britanie (63,6 miliarde euro).

Principalul exportator catre statele UE este, pentru perioada analizata, China (150,3 miliarde euro, in urcare cu 25%), iar statul care importa cel mai mult din Uniune este SUA (136,4 miliarde euro, in crestere cu 13%).

Datele prezentate de Eurostat privind exporturile si importurile statelor comunitare din perioada ianuarie-iunie nu sunt ajustate sezonier.

In primul semestru, Romania a ocupat locul doi in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea anuala a exporturilor intra si extra comunitare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cati salariati straini din afara Europei sunt in Romania