Motiunea de cenzura depusa la Parlament cuprinde zece motive pentru care "guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase" trebuie sa plece, printre aceste figurand si faptul ca timpul necesar procedurilor de infiintare a unei firme plaseaza Romania aproape de tari precum Congo si Tadjikistan, scrie Mediafax.
In textul motiunii de cenzura se specifica faptul ca aceasta este semnata de aproape trei milioane de cetateni, se cere ca "guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase" sa plece si se acuza faptul ca Romania este condusa de "o grupare lipsita de legitimitate electorala, condusa de un personaj fara personalitate, fara identitate doctrinara si fara simt al ridicolului - premierul Emil Boc".

Primul motiv pentru care semnatarii motiunii consodera ca actuala guvernare trebuie sa plece vizeaza faptul ca actualul Guvern nu mai respecta Programul de guvernare aprobat de Parlament, la investitura, in decembrie 2009, mai ales in ceea ce priveste luarea masurii de crestere a TVA.

Al doilea motiv invocat este legat de faptul ca actualul Guvern "a declansat un razboi economic impotriva romanilor", inceput cu un "atac" impotriva mediului privat.

"La investire, Guvernul Boc a anuntat o serie de masuri necesare sustinerii mediului de afaceri. Niciuna nu s-a pus in practica. Pentru a infiinta o companie, trebuie platite nu mai putin de 15 taxe, iar timpul necesar procedurilor plaseaza Romania aproape de tari precum Congo si Tadjikistan. Controalele la firme sunt facute la comanda politica si au scopul strangerii de bani pentru partid", se arata in textul motiunii de cenzura.

In textul motiunii este acuzat si faptul ca, in timp ce societatile cu capital majoritar de stat, care sunt si "capusate'" de "clientela politica" a PDL, raman principalii debitori catre bugetele de stat, mediul privat este in continuare principalul platitor nu doar al costurilor crizei economice, ci si al mentinerii la putere a actualului Guvern, catalogat drept "incompetent si ticalos".

Al patrulea motiv pentru care semnatarii motiunii considera ca Guvernul actual trebuie sa plece priveste politica "haotica" si fiscalitatea "excesiva".

"Bugetul pe acest an a prevazut o crestere economica de 1,3%. Dupa aplicarea masurilor, Romania a devenit singura tara din Estul Europei cu cadere economica de 1,7 - 1,9% in 2010. Puterea reala de cumparare a scazut deja cu 8-10% numai din majorarea preturilor din TVA, combinata cu sporirea ratei inflatiei. Peste acestea se suprapune diminuarea salariilor cu 25, 40 sau chiar 60% in unele cazuri. In termen de opt luni de zile, acest Guvern, aici de fata, a modificat de 10 (zece!) ori Codul Fiscal", acuza semnatarii motiunii.

Faptul ca "guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase" a luat masuri prin care umileste toate categoriile de cetateni, fiind pentru prima data, dupa 1990, cand romanilor le scad, practic, toate veniturile nete castigate pana in prezent reprezinta al cincilea motiv invocat in textul motiunii.

Al saselea motiv
priveste faptul ca tara este condusa spre colapsul social, in conditiile in care actualul Guvern a generat cel mai mare grad de conflict si de contestare din ultimii 15 ani si un val de nemultumire publica fara precedent, astfel incat nu a fost categorie sociala care sa nu fi protestat si sa nu isi fi cautat dreptatea in strada.

Al saptelea motiv
invocat de semnatarii motiunii de cenzura are in vedere faptul ca actualul Guvern este singurul din Europa care a "indraznit" sa ceara limitarea drepturilor cetatenesti in scopul asanarii finantelor publice.

"Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase" a instalat in Romania un sistem clientelar care capuseaza institutiile statului, de la cel mai inalt nivel pana la ultima comuna din Romania, iar banii publici se scurg prin "sitele" portocalii catre camarila politica reprezinta al optulea motiv pentru care semnatarii motiunii considera ca Executivul trebuie demis.

Al noualea motiv
priveste faptul ca actuala "guvernare Basescu-Udrea-Boc-Anastase" a inoculat sentimentul de frica de represalii, specific regimurilor totalitare, pentru a incerca sa se mentina la putere cu orice pret.

Faptul ca actualul prim-ministru trebuie sa plece pentru ca a oferit "pe tava" lui Traian Basescu guvernul pe care il conduce, "reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul putere executiva", reprezinta cel de-al zecelea si ultimul motiv invocat de catre semnatarii motiunii de cenzura.

Motiunea de cenzura va fi citita in 20 octombrie si supusa votului in 27 octombrie

Motiunea de cenzura depusa de partidele de opozitie impotriva Guvernului Boc va fi prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului maine, 20 octombrie, urmand ca dezbaterea textului si votul asupra motiunii sa aiba loc in 27 octombrie.

"Dupa caderea guvernului B.U.B.A, noi, semnatarii acestei motiuni, impreuna cu cei care ni se vor alatura, dorim sa realizam un guvern de criza, care sa-si asume doua obiective: stabilizarea societatii prin cateva masuri de urgenta si organizarea de alegeri anticipate in maxim 6 luni", se arata in textul motiunii de cenzura.

In opinia semnatarilor, Romania se afla in fata unei optiuni majore: fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda, "sub guvernarea incompetenta a unui Guvern expirat politic", fie Cabinetul Emil Boc este demis, deschizandu-se calea pentru gasirea altor solutii politice, economice si sociale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri