Pentru 2011, obiectivul strategic al Guvernului va consta in investitii private si accesarea fondurilor europene, motiv pentru care, fondurile publice pentru refinantare au crescut la 9 miliarde de lei de la 5 miliarde de lei anul acesta, a declarat Andreea Paul Vass, la un seminar pe teme economice.
Astfel, consilierul primului ministru a declarat, la conferinta "Agenda Lisabona, mediul de afaceri si reglementari mai bune - contributia Romaniei", organizata de Centrul Roman de Politici Economice, ca obiectivul major al anului 2009 pentru Guvernul Boc, a insemnat diminuarea efectelor contractiei economice si demararea reformei institutiilor publice.

In acest an, obiectivul strategic major consta in consolidarea acestor reforme si insanatosirea finantelor publice, pentru a spori competitivitatea mediului de afaceri. Aceasta in conditiile in care in primele 8 luni ale anului 2010 din bugetul public au fost alocate 5,9 procente pentru cheltuieli cu personalul la care se adauga 2 puncte procentuale din cheltuieli cu asistenta sociala si doar 2,8 puncte procentuale pentriu investitiile publice. Dintre acestea din urma, 1,8 puncte procentuale reprezinta cheltuieli de capital si 1 punct procentual cofinantare pentru proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila. La acestea se mai adauga un procent pentru cheltueli cu subventiile, a mai spus Vass.

Pentru 2011, obiectivul strategic al Guvernului va consta in investitii si accesarea fondurilor europene, in contextul in care, din bugetul pentru anul urmator fondurile publice pentru refinantare au crescut la 9 miliarde de lei de la 5 miliarde de lei anul acesta.

„In temele publice predomina discutii despre salarii si pensii, dar din care absenteaza temele legate de competitivitate si de mediul de afaceri; doar de fiscalitate se mai aminteste, uneori. Despre competitivitate si spirit antreprenorial se vorbeste mult prea rar”, a spus Andreea Paul Vass (foto).

Stimularea investitiilor private in perioada urmatoare, conform declaratiilor consilierului primului ministru, se rezuma la mai multe proiecte ale Guvernului, printre care se afla si situatia investitilor mai mari de 30 de milioane de euro care atrageau forta de munca de pana la 300 de oameni.

„Avem noua astfel de investitii strategice, pentru care Guvernul asigura 50% fond nerambursabil din valoarea proiectului de investitie. Aceasta schema a fost simplifacata astfel incat sa aiba acces cat mai multe investitii mari, iar pragul de 30 milioane de euro a fost diminuat la 5 milioane de euro daca angajeaza minimum 50 de oameni respectiv 10 milioane de euro daca angajeaza 100 de oameni”

De asemenea, un al doilea reper pentru Guvernul Boc il constituie firmele mici si mijlocii (IMM), unde se gasesc schemele de ajutor de stat, si potrivit Andreei Paul Vass, se acorda fonduri nerambursabile de pana la 200 mii de euro.

Nu in ultimul rand, al treilea punct de reper din obiectivul strategic al guvernantilor il constituie stimularea spiritului antreprenorial, respectiv atragerea tinerilor in afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri