"Exista rezerve de reducere a preturilor alimentelor si prima rezerva este la procesatori. La paine, cel care produce graul are un profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moara, procesare si comercializare, au cate 10%", a spus Tabara, potrivit Mediafax.

Ministrul a adaugat ca o alta problema care tine preturile ridicate o reprezinta taxele practicate de supermarketuri si hipermaketuri.

"Sunt o serie de taxe care se adauga la produsele pe care le furnizeaza producatorii si care cresc preturile cu pana la 30-40%. Au taxa de raft, taxa de pozitie, inclusiv taxa de dezvoltare. E o chestiune de relationare intre furnizorii de alimente si magazine, sa limiteze aceste taxe, care toate se regasesc in costuri. Nu-i pot obliga, dar exista legea de bune practici comerciale. Si legea respectiva trebuie pusa in practica, dar nu Ministerul Agriculturii o pune", a explicat Tabara.

El crede ca daca se va aplica corect legea bunelor practici, se vor reduce taxele si, implicit, preturile.

Citeste si:

Totodata, ministrul a aratat ca in acest moment nu functioneaza filierele de produs, care ar putea duce la reducerea preturilor la alimente.

"Pretul respectiv si distributia profitului ar trebui sa se faca in interiorul filierei. Ar trebui reinfiintate aceste filiere, mergand de la producatorul de grau si pana la furnizorul de paine. Sa speram ca putem crea cadrul legislativ sa se reinfiinteze. Prin aceste filiere, firmele se intalneau si negociau, de la pretul graului pana la pretul painii. Daca ele ar lucra bine, ar putea repartiza prin negociere profiturile catre zona mai sensibila, adica producatorul, si pot diminua pretul final, pentru ca poate negocia cu cel care pune in raft. Ar fi scaderi importante de preturi", a adaugat Tabara.

Ministrul Agriculturii a declarat saptamana trecuta ca majorarea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala, iar procesatorii si cei care comercializeaza alimente absorb profiturile din sistem, in defavoarea producatorilor de materii prime si a consumatorilor.